Studenti razvijaju autonomne trkačke automobile, uz podršku kompanije Bosch

04-08-2017 | Srbija | Vesti o proizvodima

Formula Student Nemačka: 300 studenata u Boksbergu

• Bosch sponzoriše više od 30 studentskih timova
  • Nova takmičarska klasa: Autonomna Formula Student
  • Predsednik Bosch inženjerskog odeljenja, Bir: „Učesnici formule Student su spremni za početak karijere“

Štutgart, Nemačka –U takmičenju Formula Student Nemačka (FSN), Bosch pomaže više od 30 timova u razvoju, dizajniranju i puštanju u rad njihovih trkačkih automobila. 8. jula, dobavljač tehnologije i usluga pozvao je oko 300 studenata iz četiri zemlje u svoj testni centar u Boksbergu kako bi pripremili svoja vozila za takmičenje na stazi Hokenhajmring. Podrška od strane kompanije Bosch uglavnom uključuje komponente, softver i stručnost. Iznad svega, studenti imaju koristi od stručnosti i iskustva inženjera, kojima se u svakom trenutku mogu obratiti za savet. „U takmičenju Formula Student, studenti mogu prikupiti vredno iskustvo u upravljanju projektima, inženjeringu i softveru“, izjavio je Bernard Bir, predsednik Bosch inženjerskog odeljenja, dela Bosch Grupe koji je specijalizovan za usluge inženjeringa. Bosch je u proteklih deset godina bio uključen u takmičenja ove serije. U FSN-u, studenti izrađuju svoje trkačke automobile i takmiče se jedni protiv drugih u kategorijama: „sagorevanje“, „elektrika“ i „autonomnost“. Pored takmičarskih zadataka, timovi moraju prezentovati svoj biznis plan i marketing strategiju žiriju sudija.

Nova takmičarska klasa: Autonomna Formula Student

U novoj takmičarskoj klasi – Autonomna Formula Student, 15 timova će se ove godine takmičiti međusobno u svojim autonomnim trkačkim automobilima. „U Autonomnoj Formuli Student, nije dovoljno samo izmeniti kablovske sklopove i ugraditi dodatnu tehnologiju. Iznad svega, moramo napraviti algoritam koji će omogućiti trkačkom automobilu da upravlja u potpunosti samostalno“, rekao je Roman Dorflinger, vođa organizacije KA RaceIng e.V, trkačkog tima iz Karlsruea, Nemačka. Studenti moraju prvenstveno da razumeju principe na kojima se zasniva autonomni automobil. „Najveći izazov nam je bio da rešimo kretanje vozila trkačkom stazom. Nakon nekoliko testova sa radarom, laserom, kamerama i ultrazvukom, odlučili smo se za kombinaciju prepoznavanja slika i laserskog skeniranja“, kaže Dorflinger. „Stručnjaci kompanije Bosch i njihovo iskustvo su nam bili od velike pomoći u ovom poduhvatu“.

Od trkačke staze do zaposlenja

U autonomnim trkačkim automobilima, Bir kaže da softver igra ključnu ulogu kao i u modernim sistemima asistencije vozaču: „U području umrežene mobilnosti, rad sa programskim rešenjima je važan, a učesnici u Formuli Student su posebno kvalifikovani za to. To je još jedan razlog naše podrške Formuli Student deset godina za redom“. Jedan od tri inženjera kompanije Bosch se bavi softverom.

Helena Ortvejn, tehnički koordinator projekta ESP kalibracije u Bosch inženjerskom odeljenju, organizuje Formula Student događaj u Boksbergu. Pre nego što se pridružila kompaniji Bosch, bila je dve godine deo trkačkog tima Univerziteta u Štutgartu. „Učesnike Formule Student karakteriše strast, izdržljivost i tehničko iskustvo“, kaže Ortvejn. „Za one koji učestvuju, ovo je idealna prilika za kontakt sa potencijalnim poslodavcima“. Bosch inženjersko odeljenje zapošljava oko 90 bivših učesnika FSN takmičenja.

Provera kvaliteta sa Bosch inženjerima

Na trkačkom događaju u Boksbergu, timovi mogu testirati svoja vozila pod trkačkim uslovima, izvršiti provere bezbednosti i finalna podešavanja na svojim vozilima zajedno sa inženjerima kompanije Bosch. Od tehničke homologacije do testova ubrzanja i izdržljivosti, trkački automobili prolaze kroz sve faze testiranja koja moraju da prođu i na takmičenju u Hokenhajmu. Oko 115 timova će učestvovati u otvaranju takmičarske sezone u Hokenhajmu od 8. do 13. avgusta 2017. godine. Osim trkačkih serija u Nemačkoj, ostala takmičenja Formule Student će se održati širom sveta.