IAA 2017: Novi koncepti mobilnosti – poslovanje kompanije Bosch ima koristi od transformacije mobilnosti

 
 
 

Kontakti


Kristina Šperanda Ferenc
Telefon: +385 1 295-80-47

 

25-09-2017 | Srbija | Korporativne vesti

Dve milijarde evra od prodaje autonomne vožnje

  • Poslovanje kompanije Bosch u pogledu mobilnosti povećava prodaju za 7 procenata u 2017.
  • Direktor kompanije Bosch Dener: „Ne pravimo samo bolje automobile, već i stalno razmišljamo i razvijamo tehnologiju mobilnosti. Bosch je u dobroj formi za sadašnju i buduću mobilnost.”
  • Proboj elektromobilnosti na tržište se nastavlja i dobija na brzini.

Štutgart i Frankfurt, Nemačka – Bosch je pokretačka snaga transformacije mobilnosti. Sa rešenjima za drumski saobraćaj budućnosti, Bosch već raste dva puta brže od tržišta. Očekuje se da će se 2017. godine prodaja u poslovnom sektoru Mobility Solutions povećati za 7%, na oko 47 milijardi evra. U istom periodu globalna proizvodnja vozila će porasti samo 2,8%. „Naš posao u automobilskoj industriji nastavlja da raste, i ostaće stabilan. Na taj način se dobro pozicioniramo u mobilnosti budućnosti”, kaže dr Volkmar Denner, predsednik upravnog odbora kompanije Bosch. Trenutno, posebno brzo raste poslovanje sa sistemom pomoći vozačima. Ovi sistemi su preteča autonomne vožnje. Rast tržišta je 25%, a Bosch ostvaruje još veći. Već od 2019. godine, dobavljač tehnologije i usluga će ostvariti prodaju u vrednosti od dve milijarde evra na osnovu sistema pomoći vozaču. Planira se da do kraja godine broj saradnika za istraživanje i razvoj u poslovnom sektoru Mobility Solutions poraste za skoro 10%, na 48.000 ljudi. Tehnički rečeno, put do vožnje bez nezgoda, bez napora i bez emisije štetnih izduvnih gasova dolaziće kroz automatizaciju, elektrifikaciju i umrežavanje. „Nije poenta samo da napravite bolje automobile. Potrebni su nam novi koncepti mobilnosti”, dodao je izvršni direktor kompanije Bosch.

Bosch rešenja za saobraćaj bez nezgoda, bez stresa i bez emisije štetnih gasova

Bilo da su u pitanju zastoji u saobraćaju, nezgode, zagađenje vazduha ili klimatske promene – Bosch već ima rešenja za tekuće i buduće probleme i izazove u drumskom saobraćaju. „Ako želimo da ostanemo mobilni u budućnosti, moramo promeniti našu mobilnost sada”, kaže Denner. Trenutno važan zadatak je poboljšanje kvaliteta vazduha u našim gradovima. Bosch želi da pomogne u tome, kako poboljšanjem motora sa unutrašnjim sagorevanjem, tako i većim angažovanjem u oblasti elektromobilnosti. U vezi s trenutnom raspravom o zabrani kretanja vozila sa konvencionalnim motorima i budućnosti motora sa unutrašnjim sagorevanjem, Dener kaže: „Za nas, to nije isključivo jedno ili drugo. Želimo da naše tehnološke opcije ostanu otvorene, a ne da se ograničavaju samo na jedan put.” Kada su u pitanju štetne emisije i emisije motora sa unutrašnjim sagorevanjem, značajan napredak može se postići sintetičkim gorivima. Ona se proizvode uz pomoć obnovljive energije i može se napraviti motor bez emisije CO2.. Pored toga, sintetička goriva mogu biti dizajnirana tako da sagorevaju praktično bez čađi. Na ovaj način se troškovi prerade štetnih gasova mogu smanjiti. „Sintetička goriva mogu se prodavati na postojećim benzinskim stanicama i, što je najvažnije, koristiti u postojećim motorima. Pozitivni efekat je brži nego da se potpuno obnavljaju vozni parkovi i infrastruktura”, kaže Dener.

Proboj elektromobilnosti na tržište se nastavlja i dobija na brzini. Nova Bosch e-osovina čini električni pogon efikasnijim i ekonomičnijim za automobile – a time i za sve koji se žele voziti na električni pogon. Za lakšu i bržu primenu u oblasti elektromobilnosti, Bosch je razvio 48-voltni pogonski sistem na bazi komponenata koje su već testirane u proizvodnji i radu. Bosch već ima vodeću poziciju u Kini, najvećem svetskom tržištu elektromobilnosti. U Evropi Bosch isporučuje pogonski sistem za najveću flotu električnih vozila na kontinentu - ulične skutere (Streetscooters) nemačke pošte.

Parkiranjem bez vozača, Bosch otvara put za autonomnu vožnju

Kompanija Bosch ima u ponudi konkretna rešenja za autonomnu vožnju. U saradnji sa kompanijom Daimler, najveći svetski proizvođač automobila će početkom naredne decenije, na gradske ulice postaviti flote vozila za iznajmljivanje, opremljenih sistemom za autonomnu vožnju. To će poboljšati uslove saobraćaja u tim gradovima i doprineti većoj bezbednosti. Prema globalnom istraživanju, polovina potrošača bi želela da ima automobil koji će osloboditi vozače zadataka i usmeravati ih kroz saobraćaj. Bosch je već napravio prve korake u autonomnoj vožnji: od početka 2018. godine automobili u parku Mercedes-Benz muzeja u Štutgartu tražiće parking mesto i parkirati se bez vozača. Ovo će smanjiti stres i omogućiti efikasnije korišćenje parking prostora – iste površine prostora mogu da prime do 20% više vozila. Ovakvo autonomno parkiranje omogućava pametna garažna infrastruktura koju Bosch nudi. „Bosch može napraviti i više od automobila. Koristimo čitav niz tehnologija kako bismo u praksi sproveli inovativna rešenja mobilnosti”, kaže Dener.

Jednostavno kao i pametni telefon:

Ažuriranja softvera pomoću Bosch Cloud-a

Ova tehnologija se direktno odnosi na umreženost. U narednih pet godina, tržište umrežene mobilnosti porašće za skoro 25% svake godine. To znači da će globalna prodaja porasti sa 47 na 140 milijardi evra (izvor: PwC). Kao nijedna druga kompanija u automobilskoj industriji, Bosch poseduje senzorsku, softversku i servisnu tehnologiju koju umrežena mobilnost zahteva. Već sada, 1,5 miliona vozila je povezano upotrebom softvera Bosch IoT. Umrežavanje vozila čini mnoge usluge mobilnosti mogućim. Automobili će postati lični asistenti. „’Samo vožnja’ je stvar prošlosti. Povezujući automobile sa pametnim kućama i kancelarijama, pretvaramo ih u treće životno okruženje”, kaže Dener. Uskoro, umrežavanje će značiti da vozila samostalno zakazuju servis, koristeći novi „Bosch bežični softver”. Ovo će omogućiti bezbedno i pouzdano ažuriranje podataka o vozilu, na isti način kao i pametni telefoni. Biće moguće preuzeti dodatne funkcije, kao što je npr. pretraživač slobodnih mesta za parkiranje. Upotrebom„bežičnog softvera”, vozači će u budućnosti moći ponovo konfigurisati svoje automobile. U kompaniji Bosch, povezivanje ide daleko iznad haube. Sa uslugama kao što je Coup – servis za razmenu e-skutera koji je sada revolucionaran u gradskom saobraćaju u Berlinu i Parizu – Bosch postaje pružalac usluga mobilnosti. Studije procenjuju da će tržište usluga mobilnosti rasti godišnje za 28% širom sveta (izvor: McKinsey).

Grupa Bosch je vodeći dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 400.500 saradnika širom sveta (od 31. decembra 2017. godine). Prema preliminarnim podacima, kompanija je ostvarila promet od 78 milijardi evra u 2017. godini. Delatnost kompanije podeljena je u četiri poslovna sektora: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods, i Energy and Building Technology. Bosch kao jedna od vodećih kompanija za Internet stvari nudi inovativna rešenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu industriju. Bosch primenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i sopstvenom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rešenja iz više domena. Strateški cilj Bosch Grupe je da otkriva tehnologije za povezan život i da poboljšava kvalitet života inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama. Ukratko, Bosch stvara tehnologiju koja je "Tehnologija za život". Bosch Grupa se sastoji od firme Robert Bosch GmbH i oko 450 filijala i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Ako tu ubrojimo i prodajne i servisne partnere, Bosch globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje pokriva skoro sve zemlje na svetu. Osnova za budući rast kompanije je njena inovativnost. Bosch zapošljava otprilike 62.500 saradnika u sektoru za istraživanje i razvoj na više od 125 lokacija širom sveta.

Firmu je 1886. u Štutgartu osnovao Robert Bosch (1861-1942) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektroniku". Zahvaljujući posebnoj strukturi vlasništva firme Robert Bosch GmbH, koja joj obezbeđuje preduzetničku slobodu, kompanija može da planira dugoročno i da investira u značajne projekte za budućnost. Ukupno 92% udela u firmi Robert Bosch GmbH u vlasništvu je fondacije Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinsko pravo glasa ima industrijsko povereničko društvo Robert Bosch Industrietreuhand KG koje izvršava sve preduzetničke funkcije. Ostatak poslovnog udela je u vlasništvu porodice Bosch i društva Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije se mogu dobiti na adresi:

www.bosch.com

www.bosch-press.com

twitter.com/BoschPresse