Prvi u svetu: Električni pogon za kamion sa prikolicom

04-10-2017 | Srbija | Vesti o proizvodima

„Nikola Motor Company“ i kompanija Bosch razvijaju pogonski sistem za komercijalna vozila budućnosti

• Razvojno partnerstvo će na tržište doneti gorivne ćelije i e-osovinu za komercijlna vozila za „Nikola“ vodonik-električni kamion klase 8.
  • Bosch nudi automobilski hardver i softver za agilan izlazak na tržište – i proizvodnju do 2021. godine
  • Inkubator ideja i rešenja: Iskustvo i portfolio kompanije Bosch pomaže start-up kompanijama od koncepta do proizvodnje

Solt Lejk Siti, Štutgart – Elektrifikacija postaje veća nego što smo mogli da zamislimo. Do 2021. godine, „Nikola Motor Company“ će predstaviti Nikola Jedan i Dva, liniju vodonik-električnih kamiona koji će razvijati više od 1.000 konjskih snaga i preko 2.700 Nm obrtnog momenta – skoro duplo više konjskih snaga od bilo kog sadašnjeg kamiona sa poluprikolicom – a sve to sa „nultom emisijom štetnih izduvnih gasova“, kao što su prethodno najavili iz kompanije Nikola.

U središtu linije Nikola kamiona je novi pogonski sistem, razvijen zahvaljujući partnertstvu između kompanija Nikola i Bosch. Ove dve organizacije su razvile pogonski sistem od samog početka. Stručnost kompanije Bosch u proizvodnji e-osovina (eng. e-Axle) je omogućilo kompaniji Nikola brže poslovanje i ranije predstavljanje električnog kamiona na tržištu.

„Bosch je inkubator rešenja elektro mobilnosti. Bez obzira da li je u pitanju prva ugradnja ili start-up, Bosch ubrzava razvoj i pomaže ostvarenje brzog proboja na tržište“, izjavio je dr Markus Hejn, član Bosch upravnog odbora zaduženog za sektor Commercial Vehicle Organization.

„Ubrzano smo se kretali ka cilju – predstavljanje najmodernijeg kamiona sa poluprikolicom na tržištu“, rekao je osnivač i generalni direktor kompanije Nikola, Trevor Milton. „Pogonski sistem zahteva inovativnog i fleksibilnog partnera, sposobnog da se brzo prilagodi brzini našeg tima. Bosch nas je osnažio sa svojim hardverom i softverom da brže lansiramo proizvod na tržište, kako bi naša vizija postala stvarnost“.

E-osovina razvijena od strane kompanije Bosch je prilagodljiva, modularna platforma sa motorom, upravljačkom elektronikom i transmisijom u jednoj kompaktnoj jedinici. Ovo je čini pogodnom za vozila bilo koje vrste, od malih putničkih automobila do lakih komercijalnih vozila. Kompanije Nikola i Bosch će koristiti ovaj „know-how“ pristup da bi komercijalizovali prvu na svetu e-osovinu sa dualnim motorom za teška komercijalna vozila.

E-osovina će koristiti dokazanu tehnologiju električnih mašina za komercijalna vozila i SMG (odvojeni generator motora) iz kompanije Bosch. Tehnološka vizija kompanije Nikola i integrisana stručnost kompanije Bosch će omogućiti Nikola kamionima da ostvare efikasnost bez konkurencije.

E-osovina će biti uparena sa specijalno razvijenim sistemom gorivnih ćelija – takođe zajednički razvijenim od strane kompanija Nikola i Bosch – osmišljenim za postavljanje standarda u autonomiji vozila. Kompletno upravljanje vozila će biti zajednički razvijeno i zasnovano na upravljačkom softveru i hardveru kompanije Bosch. Upravljački sistem Nikola-Bosch sa nultom emisijom štetnih izduvnih gasova je razvijen kako bi se ostvarile vrhunske performanse u odnosu na cenu i konvencionalne pogone.

„Proboj tehnologije mobilnosti zahteva vizionarske ciljeve, brzinu u izlasku na tržište i disciplinovanu strukturu kako bi se obezbedio dugoročni uspeh“, izjavio je Hejn. „Zajedno sa kompanijom Nikola nastavljamo da guramo sebe napred kako bismo ostvarili nove nivoe tehnološkog razvoja i proboja na tržište“.

Bosch i Nikola će takođe zajedno razvijati kompletan pogonski sistem za celu liniju Nikola vozila, koji uključuju koncepte bezbednosti i arhitekturu električnih vozila. Korišćenjem naprednih tehnologija simulacije kroz celokupan razvojni proces, od prikaza sistema do ispitivanja i validacije, Nikola Jedan i Dva će biti predstavljeni sa najoptimizovanijim i najnaprednijim dizajnom i sistemom upravljanja vozila u sektoru mobilnosti.

Za kompletne detalje o liniji Nikola vozila, posetite: www.nikolamotor.com.