„Pažnja operacionoj sali: helikopter sleće!“

 
 
 

Kontakti


Kristina Šperanda Ferenc
Telefon: +385 1 295-80-47

 

20-10-2017 | Srbija | Korporativne vesti

Zahvaljujući kompaniji Bosch bolnice postaju pametne

  • Povezana rešenja za veću sigurnost, pogodnost i efikasnost u bolnicama
  • Operateri, osoblje i pacijenti imaju koristi od povezanih usluga
  • Bosch očekuje od pametnih bolnica da generišu prodaju od 100 miliona evra
  • Poslovni sektor energetike i građevinskih tehnologija porašće za oko 5% u 2017.

Keln/Štutgart, Nemačka – Sprečavanje krađe skupe medicinske opreme, sprečavanje ulaska neovlašćenih lica u ograničena područja i informisanje tima u operacionoj sali o dolasku helikoptera: pomoću pametno povezanih kamera, video-tehnologije i još mnogo toga, stvari koje su do sada bile neizvodljive u bolnicama ili su jedino bile moguće kao samostalna, nedigitalna rešenja, a sada su dečja igra zahvaljujući visokom stručnom nivou interneta stvari (IoT) kompanije Bosch. Prema informacijama iz industrije osiguranja, krađa endoskopskih uređaja stvara milijardu evra štete za bolničke uprave širom Evrope. Video-tehnologija zasnovana na senzorima u hodnicima i na mestima ulaska i izlaska može pružiti ključne dokaze za gonjenje počinilaca. Prevencija je jednako važna. Pametno kontrolisano osvetljenje, povezani detektori pokreta na vratima i prozorima, kao i sistemi upozorenja plaše provalnike, sprečavaju krađu i štede bolničkim upravama velike troškove zamene skupe medicinske opreme. „IoT je napokon stigao u bolnice“, rekao je na konferenciji za novinare dr Stefan Hartung, član upravnog odbora odgovoran za sektor energetike i građevinskih tehnologija u kompaniji Bosch. Bezbednost i sigurnost nisu jedine koristi, dodao je on: povezana rešenja pružaju i veću pogodnost i efikasnost u bolnicama. Bosch planira da ostvari prodaju u vrednosti od oko 100 miliona evra uz pomoć pametnih bolničkih projekata u narednim godinama. Bosch očekuje rast prodaje od oko pet procenata ove godine na nivou čitavog sektora energetike i građevinskih tehnologija, što je više nego dvostruko u odnosu na prošlu godinu.

Doprinos strategiji digitalizacije bolnica

Prema studiji Rolanda Bergera, gotovo 90 procenata svih bolnica razvilo je strategiju digitalizacije kako bi se povećala njihova efikasnost i ekonomski učinak – a infrastruktura nije izuzetak. „Želimo da iskoristimo ove ambicije, i zato ćemo proširiti svoje poslovne aktivnosti u oblasti povezanih proizvoda i usluga za bolnice. Kroz naša pametna rešenja želimo da doprinesemo boljem kvalitetu života, sigurnosti i bezbednosti u bolnicama, kao i boljoj zaštiti resursa“, rekao je Hartung.

Bosch: pružalac usluga pametnim bolnicama

Bolnice su pod velikim pritiskom. Moraju da rade neometano 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Pod stalnim pritiskom rastućih troškova, lekari i medicinske sestre moraju da brinu o pacijentima, zaposleni i vredna oprema takođe moraju da budu zaštićeni, dok tehničkom infrastrukturom treba optimalno upravljati. Svojim pametnim bolničkim rešenjima, Bosch smanjuje opterećenje bolničkim upravama i osoblju kada je reč o tehničkim i administrativnim zadacima. Pacijenti takođe imaju koristi od novih, povezanih usluga u svojim bolničkim sobama, kao što su interaktivni informativno-zabavni sistemi.

Povezani kontrolni centar u Univerzitetskoj bolnici u Minhenu

U bolnici Rechts der Isar u Minhenu, jednom od najvećih medicinskih centara u Nemačkoj, povezan kontrolni centar obezbeđuje optimalan pregled bolničkih bezbednosnih procesa. Iz ovog centra zaposleni mogu da prate ulaze, interfone i postavljeni video nadzor. Četiri monitora sa više slika omogućavaju praćenje 34 klinike i odeljenja. Sistem se takođe koristi za kontrolu sigurnosnih pristupnih tačaka. Pored toga, povezane kamere i monitori registruju sletanje spasilačkih helikoptera, obaveštavaju operacione sale o njihovom dolasku i informišu relevantne članove osoblja. Da bi omogućio ove nove funkcije, Bosch je dodao opciju interneta postojećim, nedigitalnim nadzornim kamerama i umrežio ih kako bi kreirao jedinstveni sistem, uštedevši trošak kupovine više od 70 kamera, uz smanjenje operativnih troškova objekta i smanjenje opterećenja zaposlenih.

Climatec: dugogodišnji partner u SAD

Podružnica kompanije Bosch iz Severne Amerike Climatec dugogodišnji je partner organizacije Banner Health. Sa 29 objekata u sedam država, Banner Health je jedan od najvećih neprofitnih pružalaca zdravstvenih usluga u SAD. Bosch planira, razvija i integriše rešenja u nove bolnice ovog klijenta i bolnice koje su tek postale članice ove organizacije. U 15 objekata kompanije Banner, Bosch obezbeđuje usluge automatizacije zgrade, klimatizacije i opreme za detekciju požara, kao i usluge sistema za poziv medicinskih sestara i informativno-zabavnih sadržaja za pacijente – integrisanih, povezanih i iz jedinstvenog izvora. Cilj je korišćenje povezanih rešenja radi stvaranja ugodnog okruženja za pružanje medicinske pomoći pacijentima, koja su ujedno ekonomična i pouzdana.

NH bolnica u Bangaloru ima korist od manjih troškova energije

Od decembra 2016. godine, Bosch je partner za energetska rešenja centra za lečenje raka sa 750 kreveta u Bangaloru, Indija, koji godišnje zbrine oko 390.000 pacijenata. Objekat je deo lanca Narayana Hrudayalaya (NH). Sa 30 bolnica na 18 lokacija, NH je jedna od najvećih zdravstvenih ustanova u Indiji. U središtu projekta jeste energetsko rešenje zasnovano na senzoru i softveru koji će obezbediti visok stepen energetske efikasnosti na duže staze, istovremeno garantujući izuzetnu ugodnost za pacijente i osoblje. Bosch takođe pruža podršku u upravljanju objektima u svakodnevnom radu uz pomoć inovativnog sistema za nadzor i upravljanje energijom, što je ovoj ustanovi omogućilo smanjenje troškova za oko 12% u odnosu na prethodne rashode. Zaposleni mogu koristiti svoje pametne telefone, tablete i desktop računare kako bi pristupili energetskim podacima u bilo kom trenutku i odmah reagovali na nepravilnosti.

Pozicioniranje u zatvorenom prostoru može spasiti život

Zajedno sa ostalim partnerima, Bosch je posvećen razvoju dodatnih usluga za bolnički sektor zasnovanih na IoT. U hitnim slučajevima, pametna rešenja za zatvorene prostore mogu omogućiti pronalaženje hitno potrebne medicinske opreme i transportovati je u određena područja bolnice. Funkcija pozicioniranja u zatvorenom radi na principu opremanja neophodne medicinske opreme ili drugih predmeta senzorima. Koristeći senzorsku tehnologiju, oni prenose svoju poziciju ili stanje (poput statusa baterije) u realnom vremenu preko interne mreže ili cloud tehnologije do lekara i medicinskog osoblja. Takva rešenja ubrzavaju procese u bolnicama, a mogu čak i spasiti živote – jer u hitnim slučajevima svaka sekunda je važna.

Grupa Bosch je vodeći dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 400.500 saradnika širom sveta (od 31. decembra 2017. godine). Prema preliminarnim podacima, kompanija je ostvarila promet od 78 milijardi evra u 2017. godini. Delatnost kompanije podeljena je u četiri poslovna sektora: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods, i Energy and Building Technology. Bosch kao jedna od vodećih kompanija za Internet stvari nudi inovativna rešenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu industriju. Bosch primenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i sopstvenom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rešenja iz više domena. Strateški cilj Bosch Grupe je da otkriva tehnologije za povezan život i da poboljšava kvalitet života inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama. Ukratko, Bosch stvara tehnologiju koja je "Tehnologija za život". Bosch Grupa se sastoji od firme Robert Bosch GmbH i oko 450 filijala i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Ako tu ubrojimo i prodajne i servisne partnere, Bosch globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje pokriva skoro sve zemlje na svetu. Osnova za budući rast kompanije je njena inovativnost. Bosch zapošljava otprilike 62.500 saradnika u sektoru za istraživanje i razvoj na više od 125 lokacija širom sveta.

Firmu je 1886. u Štutgartu osnovao Robert Bosch (1861-1942) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektroniku". Zahvaljujući posebnoj strukturi vlasništva firme Robert Bosch GmbH, koja joj obezbeđuje preduzetničku slobodu, kompanija može da planira dugoročno i da investira u značajne projekte za budućnost. Ukupno 92% udela u firmi Robert Bosch GmbH u vlasništvu je fondacije Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinsko pravo glasa ima industrijsko povereničko društvo Robert Bosch Industrietreuhand KG koje izvršava sve preduzetničke funkcije. Ostatak poslovnog udela je u vlasništvu porodice Bosch i društva Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije se mogu dobiti na adresi:

www.bosch.com

www.bosch-press.com

twitter.com/BoschPresse