„Pažnja operacionoj sali: helikopter sleće!“

20-10-2017 | Srbija | Korporativne vesti

Zahvaljujući kompaniji Bosch bolnice postaju pametne

• Povezana rešenja za veću sigurnost, pogodnost i efikasnost u bolnicama
  • Operateri, osoblje i pacijenti imaju koristi od povezanih usluga
  • Bosch očekuje od pametnih bolnica da generišu prodaju od 100 miliona evra
  • Poslovni sektor energetike i građevinskih tehnologija porašće za oko 5% u 2017.

Keln/Štutgart, Nemačka – Sprečavanje krađe skupe medicinske opreme, sprečavanje ulaska neovlašćenih lica u ograničena područja i informisanje tima u operacionoj sali o dolasku helikoptera: pomoću pametno povezanih kamera, video-tehnologije i još mnogo toga, stvari koje su do sada bile neizvodljive u bolnicama ili su jedino bile moguće kao samostalna, nedigitalna rešenja, a sada su dečja igra zahvaljujući visokom stručnom nivou interneta stvari (IoT) kompanije Bosch. Prema informacijama iz industrije osiguranja, krađa endoskopskih uređaja stvara milijardu evra štete za bolničke uprave širom Evrope. Video-tehnologija zasnovana na senzorima u hodnicima i na mestima ulaska i izlaska može pružiti ključne dokaze za gonjenje počinilaca. Prevencija je jednako važna. Pametno kontrolisano osvetljenje, povezani detektori pokreta na vratima i prozorima, kao i sistemi upozorenja plaše provalnike, sprečavaju krađu i štede bolničkim upravama velike troškove zamene skupe medicinske opreme. „IoT je napokon stigao u bolnice“, rekao je na konferenciji za novinare dr Stefan Hartung, član upravnog odbora odgovoran za sektor energetike i građevinskih tehnologija u kompaniji Bosch. Bezbednost i sigurnost nisu jedine koristi, dodao je on: povezana rešenja pružaju i veću pogodnost i efikasnost u bolnicama. Bosch planira da ostvari prodaju u vrednosti od oko 100 miliona evra uz pomoć pametnih bolničkih projekata u narednim godinama. Bosch očekuje rast prodaje od oko pet procenata ove godine na nivou čitavog sektora energetike i građevinskih tehnologija, što je više nego dvostruko u odnosu na prošlu godinu.

Doprinos strategiji digitalizacije bolnica

Prema studiji Rolanda Bergera, gotovo 90 procenata svih bolnica razvilo je strategiju digitalizacije kako bi se povećala njihova efikasnost i ekonomski učinak – a infrastruktura nije izuzetak. „Želimo da iskoristimo ove ambicije, i zato ćemo proširiti svoje poslovne aktivnosti u oblasti povezanih proizvoda i usluga za bolnice. Kroz naša pametna rešenja želimo da doprinesemo boljem kvalitetu života, sigurnosti i bezbednosti u bolnicama, kao i boljoj zaštiti resursa“, rekao je Hartung.

Bosch: pružalac usluga pametnim bolnicama

Bolnice su pod velikim pritiskom. Moraju da rade neometano 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Pod stalnim pritiskom rastućih troškova, lekari i medicinske sestre moraju da brinu o pacijentima, zaposleni i vredna oprema takođe moraju da budu zaštićeni, dok tehničkom infrastrukturom treba optimalno upravljati. Svojim pametnim bolničkim rešenjima, Bosch smanjuje opterećenje bolničkim upravama i osoblju kada je reč o tehničkim i administrativnim zadacima. Pacijenti takođe imaju koristi od novih, povezanih usluga u svojim bolničkim sobama, kao što su interaktivni informativno-zabavni sistemi.