Nova hibridna baterija iz kompanije Bosch – 48 volti je recept za uspeh

17-10-2017 | Korporativne vesti

• Kratak period razvoja: Bosch je inkubator rešenja elektromobilnosti.
  • Nova baterija od 48 volti je sistematično razvijena za uštedu goriva
  • Mihael Bude: „Uvereni smo da će nas ovo pozicionirati kao lidera na tržištu 48-voltnih baterija“.

Gerlingen, Nemačka – Nova Bosch 48-voltna baterija za hibride je izuzetno tražena od strane proizvođača automobila širom sveta. Slično kao i sa Bosch e-osovinom, ova inovativna baterija od 48 volti je standardizovana za jednostavnu ugradnju u nove modele vozila. Poznati proizvođači vozila kao i start-up kompanije mogu se odreći dugih, skupih procesa razvoja proizvoda. „Bosch je inkubator rešenja elektromobilnosti. Pomažemo proizvođačima vozila da smanje vreme razvoja i brže predstavljaju proizvode na tržištu“, kaže dr Rolf Bulander, predsednik sektora Bosch Mobility Solutions i član upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH. Ovo znači da će od ugradnje litijum-jonske baterije imati koristi ne samo kompaktni, već i mini i mikro automobili. Početak proizvodnje baterije je zakazan za kraj 2018. godine. Zbog velikog potencijala tržišta manjih hibrida, Bosch nudi ostale komponente pogonskog sistema za ove modele kao dodatak bateriji od 48 volti. Kompanija predviđa da će oko 15 miliona vozila sa 48-voltnim baterijama biti na putevima do 2025. godine.

Umetnost baterije: standardizovana i jednostavna za korišćenje

Proizvođači automobila svuda – bez obzira da li su iz Kine, Evrope ili Severne Amerike – teže smanjenju emisija CO2, što u praksi znači smanjenje potrošnje goriva. Bosch je sistematično dizajnirao svoju novu 48-voltnu bateriju da bi upravo to postigao. Na primer, Bosch koristi litijum-jonsku ćeliju što je moguće kompaktnije, dok i dalje postiže smanjenje emisije CO2. Potražnja za baterijom od 48 volti je velika, posebno među kineskim proizvođačima, a litijum-jonska jedinica je spremna da postigne globalni uspeh. Bosch uveliko pregovara sa velikim brojem kupaca i obezbedio je značajan broj proizvodnih projekata.

Tajna uspeha baterije je u njenom sofisticiranom konceptu, koji nudi relativno jeftin način smanjenja emisije CO2. To je zahvaljujući dizajnu proizvoda, pošto baterija ne zahteva aktivno hlađenje, a i kućište je napravljeno od plastike, ne od metala. Oba ova faktora dodatno smanjuju troškove. Plastično kućište predstavlja pravi izazov, pošto se litijum-jonske ćelije šire kada se baterija puni, a i tokom radnog veka baterije. Kao rezultat, kućište mora da izdrži određen nivo pritiska. Bosch inženjeri su preuredili ćelije unutar 48-voltne baterije kako bi plastično kućište moglo da izdrži veliki pritisak.

„Bosch već dugo ulaže u elektromobilnost. Sada te investicije počinju da se isplaćuju“, kaže dr Matijas Pilin, glavni za elektromobilnost u kompaniji Bosch. Na putevima širom sveta već se nalazi preko 500.000 električnih i hibridnih automobila sa Bosch komponentama. Kompanija investira 400 miliona evra u elektromobilnost i ima više godina iskustva u više od 30 proizvodnih projekata, uključujući proizvodnju baterija. Kako Mihael Bude, šef sektora Bosch Battery Systems, kaže: „Pokazujemo da postoji više odlika baterije osim da bude brža, jača i izdržljivija, umesto toga, postoji i umetnost pronalaženja prigodnog i jednostavnog rešenja“.

Sa novom baterijom, Bosch igra ključnu ulogu u dostupnosti 48-voltnih hibrida za šira tržišta. Ovo će omogućiti pogonskim sistemima da brzo postanu dostupni svima – i to ne samo u Kini. Kako se tržište hibrida širi, Bosch očekuje da njegova baterija postigne uspeh u Japanu i u Evropi. „Uvereni smo da će nas ovo pozicionirati kao lidera na tržištu 48-voltnih baterija“, kaže Bude.

Pitanja i odgovori – Više informacija o 48-voltnoj bateriji

Kako 48-voltna baterija štedi gorivo?

Baterija od 48 volti može značajno smanjiti potrošnju goriva koristeći sistem rekuperacije (BRS, eng. Boost Recuperation System). Evo kako on radi: standardni automobil gubi snagu svaki put kada vozač koči. BRS sistem prikuplja energiju kočenja u 48-voltnu bateriju i koristi je kada vozač kasnije ubrzava (dodatna snaga pri ubrzavanju). Ovo zahteva manje goriva – i proizvodi manje CO2 u izduvnim gasovima.

Zašto je Kina pionir u e-mobilnosti?

Sa više od pola miliona prodatih modela, Kina je ubedljivo najveće tržište električnih vozila. Takođe je i svetski lider u proizvodnji elektro vozila. Elektro i hibridna vozila nastoje da preuzmu još veći deo kineskog tržišta, posebno uz subvencije kineske vlade.

Zašto je nova baterija efikasnija kada se radi o emisijama CO2?

Nijedna zemlja na svetu ne emituje u atmosferu više CO2 od Kine. Država je postavila ograničenja za vozila koji emituju 117 g/km CO2 do 2021. godine, a kineski proizvođači automobila potražuju 48-voltni hibridni sistem kako bi pomogli ostvarenje ovog cilja. Nova i jeftinija Bosch 48-voltna baterija će učiniti sistem dostupnijim širem tržištu i pomoći kineskim proizvođačima automobila u smanjenju emisija CO2.