Pametni zahvaljujući kompaniji Bosch: šta je zajedničko umreženim kamionima i pametnim kućama

01-12-2017 | Srbija | Korporativne vesti

CES 2018. Nagrada za inovacije za Bosch umrežena rešenja

• Zahvaljujući zajedničkoj telematičkoj platformu Bosch povezuje kamione širom sveta
  • Modul za povezivanje razvijen je u saradnji s Daimler Trucks i Fleetboard, gde se koristi kao informacioni centar za kamione
  • Senzor za uštedu energije čini kuće još pametnijim

Amsterdam, Holandija – Veća udobnost, veća bezbednost i više mogućnosti: zahvaljujući Bosch rešenjima za umrežavanje, kamioni, domaćinstva i potrošna oprema postaju još pametniji i efikasniji. Bosch je 26. oktobra 2017. za ova rešenja dobio dve nagrade za inovacije, "CES 2018. Innovation Award", u okviru događaja CES Unvailed u Amsterdamu. Ovo prestižno priznanje daje se svake godine za najbolja tehnološka rešenja uoči najvećeg svetskog sajma elektronike.

Sve je jednostavnije kada se vozači kamiona umreže sa logističarima

Gust raspored, velika kilometraža i sve veće gužve u saobraćaju problemi su sa kojima se vozači i njihovi kamioni svakodnevno suočavaju. Sada auto-prevoznici i njihove kompanije mogu da računaju na podršku kompanije Bosch. „Zajednička telematička platforma predstavlja osnovu za nove digitalne servise za komercijalna vozila, koji autoprevozničkim kompanijama omogućavaju bolje planiranje transporta, efikasnije korišćenje flote i bezbedniju isporuku robe“, ističe dr Dirk Hohajzel, član upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH. Kao priznanje za svoja telematička rešenja za vrhunsku umreženost teških komercijalnih vozila, Bosch je dobio nagradu CES 2018 Innovation Award u kategoriji „Tehnologija za bolji svet“. Zajednička telematička platforma razvijena je u saradnji sa kompanijama Daimler Trucks i Fleetboard, a proizvođači teških komercijalnih vozila koriste je u kamionima kao informacioni centar za kamione, tj. kao osnovu za nove digitalne servise, poput servisa "Mercedes-Benz Uptime" Ova platforma prati tehničko stanje kamiona u realnom vremenu i prosleđuje podatke, što omogućava menadžerima flote da unapred detektuju kvarove, izbegnu neplanirane popravke i dodatno optimizuju raspored servisiranja vozila. Tako se povećava pouzdanost transporta i minimiziraju skupi zastoji u radu kamiona. U budućnosti će biti moguće i bežično ažuriranje softvera za zajedničku telematičku platformu kompanije Bosch. Bežično ažuriranje obezbediće najnoviji softver u vozilima, a vozačima i menadžerima flote uštedeti vreme koje bi se inače provelo u radionicama. Na taj način će se omogućiti i neposredno instaliranje novih i naprednijih funkcija u kamione.

Sićušan senzor čini kuće još pametnijim

Energetski izuzetno efikasan, mali i moćan: ovi kvaliteti su zaslužni za to što je Bosch Sensortec senzor za ubrzanje BMA400 osvojio nagradu za inovaciju CES 2018 u kategoriji „Embedded Technologies“. Mali senzor u sebi kombinuje veoma nisku potrošnju energije s visokim performansama, čime se značajno produžava vek trajanja baterija u uređajima. Kao rezultat toga, baterijama je ređe potrebno punjenje i zamena. Senzor takođe omogućava izuzetno precizno merenje ugla i beleženje vibracija, zbog čega je BMA400 posebno interesantan za IoT aplikacije. U pametnim kućama senzor za uštedu energije može prepoznati, na primer, da li su prozori širom otvoreni, otvoreni delimično ili zatvoreni, čime se omogućava odgovarajuće podešavanje klimatizacije i grejanja i, samim tim, ušteda energije. Kada se montira u vrata i prozore, BMA400 registruje kretanje i vibracije, i tako odvraća provalnike. Zahvaljujući pametnom upravljanju energijom, mali senzor je idealan i za upotrebu u prenosivim uređajima.

O CES nagradi za inovaciju

CES nagrade za inovaciju su program koji vodi Asocijacija korisnika tehnologije (CTA). Nagrade se dodeljuju svake godine u 28 kategorija. Bosch je i ranije bio nagrađivan. U 2017. godini, na primer, Bosch je nagrađen za povezani bojler i dva inovativna rešenja za motocikle. U 2016. godini kompanija dobila je priznanje za neoSense ekran osetljiv na dodir, sa haptičkim povratnim informacijama.

ISKUSTVA KOMPANIJE BOSCH NA CES 2018 U Las Vegasu, SAD:

Raste potreba za sigurnošću, bezbednošću, energetskom efikasnošću i pogodnostima. Ovo su samo neki od izazova koji su posledica sve veće urbanizacije. Ključ za njihovo prevazilaženje su inteligentno povezani gradovi - poznati kao pametni gradovi. Na mnogim mestima takvi gradovi već su realnost: Bosch ima mnoštvo rešenja koja pomažu da gradovi postanu pametniji i da se poboljša kvalitet života njihovih stanovnika. Na CES 2018 Bosch prikazuje prošireni portfolio “Simply.Connected.” rešenja za sve od urbane mobilnosti i povezanog radnog sveta, do inteligentnih kuća i zgrada.

• KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Ponedeljak, 8. januar 2018. godine, od 8.00 do 9.00 h (po lokalnom vremenu) s dr Markusom Hejnom, članom upravnog odbora Robert Bosch GmbH, u hotelu Mandalay Bay, South Convention Center, Mandalay Bay Ballrooms BCD.  BOSCH ŠTAND: Od utorka do petka, 9-12. januara 2018. godine u Centralnoj sali, štand # 14028
  • PRATITE vesti o Bosch CES 2018 na Tviteru: #BoschCES
  • PANELI SA STRUČNJACIMA BOSCH-a: Sledi više informacija – pratite nas!