Bosch i e.GO donose parkiranje bez stresa u Ahen

18-05-2018 | Srbija | Vesti o proizvodima

Autonomno parkiranje će uskoro biti u ponudi u novoj parking garaži u RWTH Ahen kampusu

• Kompanije Bosch i e.GO su dogovorile saradnju u oblasti usluge autonomnog parkiranja.
  • Član upravnog odbora kompanije Bosch, Hohejzel: „Ručno parkiranje je stvar prošlosti“.
  • Dvanaest e.GO „Life“ automobila će biti spremno za autonomno parkiranje.

Štutgart i Ahen, Nemačka – Ovako će u budućnosti izgledati parkiranje bez stresa: zaustavite vozilo, izađite iz njega, uzmite svoj pametni telefon i koristite aplikaciju kako biste rekli vašem automobilu da sam parkira. Ova budućnost će stići u Ahen pre kraja ove godine, kada će nova parking garaža za sektor proizvodnog inženjeringa, građena od strane kompanije Immofinanz tokom 2018. godine, biti opremljena sa Bosch infrastrukturom za uslugu autonomnog parkiranja. Sada su se Bosch i proizvođač automobila e.GO iz Ahena dogovorili oko saradnje u ovoj oblasti. Bosch će se pobrinuti za tehnologiju infrastrukture u garaži i radiće sa kompanijom e.GO na integraciji automobila ovog startap-a u uslugu autonomnog parkiranja. Prva faza će biti biti implementirana koristeći do 12 „Life“ električnih automobila kompanije e.GO. Ovi automobili su deo flote kompanije e.GO, koje je e.GO dao na korišćenje svojim radnicima za službena putovanja i prezentaciju autonomnog parkiranja. U drugoj fazi, Bosch i e.GO imaju za cilj unapređenje i bolju iskorišćenost parking prostora uz pomoć usluge autonomnog parkiranja.

„Ručno parkiranje je stvar prošlosti. Bosch tehnologije omogućavaju automobilima da bolje parkiraju, štede veliki deo vremena vozača i izbegnu stres“, kaže dr Dirk Hohejzel, član upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH. „Parking garaže su idealno okruženje za kompaktne, svestrane gradske automobile kao što su „Life“ kompanije e.Go. Autonomnog parkiranje nam dozvoljava još više – konkretno, stavljanje do 50 odsto više vozila u postojeće parking garaže. Kupci plaćaju neznatno više ukoliko se opredele da imaju ovu tehnologiju u svojim e.GO ’Life’ automobilima“, kaže profesor Gunter Šuh, generalni direktor kompanije e.GO Mobile AG.

Pametna infrastruktura parking garaže dozvoljava kontrolu nad vozilom

Autonomno parkiranje je bitna prekretnica na putu ka autonomnoj vožnji. To je takođe jedna od usluga u portfoliju nove Connected Mobility Solutions divizije kompanije Bosch. Ovako funkcioniše: vozač jednostavno napušta svoje vozilo na unapred naznačenom mestu na ulazu u garažu. Koristeći aplikaciju na svom pametnom telefonu, mogu narediti vozilu da pronađu prazno parking mesto. Kasnije, na isti način mogu narediti automobilu da ih sačeka na mestu na kom su ga prethodno ostavili. Vozači ne moraju da nadziru tok procedure; umesto toga mogu bezbrižno napustiti garažu dok je njihovo vozilo na putu ka parking mestu. Ono što ovu uslugu čini mogućom je pametna infrastruktura. Bosch senzori u garaži prate trasu kojom se vozilo kreće, kao i njegovo okruženje i dostavljaju potrebne informacije za navođenje vozila. Tehnologija u automobilu bezbedno pretvara komande od infrastrukture u vozne manevre i zaustavlja vozila u slučaju da naiđu na bilo kakvu prepreku ili ljude koji prolaze ispred njih. Kompanije Bosch i e.GO žele da uključe Nemački institut za sertifikaciju TÜV i lokalne samouprave u ovu saradnju od samog početka kako bi obezbedili pouzdano funkcionisanje tehnologije vozila i parking garaža.

Autonomo parkiranje uspešno implementirano u saradnji sa kompanijom Mercedes-Benz

Za Bosch, saradnja sa kompanijom e.GO je drugi projekat autonomnog parkiranja. Mercedes-Benz je pilot partner ovog rešenja. U garaži muzeja kompanije Mercedes-Benz u Štutgartu, Bosch i Mercedes-Benz su već sprovele uslugu autonomnog parkiranja u realnost, predstavivši je javnosti u leto 2017. godine. Pre svega, kompanije Bosch i Mercedes-Benz žele da prikupe iskustva kako korisnici reaguju na autonomna vozila i kako je ovakva vrsta vozila prihvaćena. Na kraju, ove dve kompanije će u narednih nekoliko nedelja predstaviti javnosti ono što nazivaju „Tura doživljaja“. U turi doživljaja, zainteresovani gosti će se u pratnji stručnjaka voziti u autonomnom automobilu u parking garaži muzeja kompanije Mercedes-Benz, uz objašnjenja tehnologije i odgovaranja na pitanja.