Naša kompanija

Bosch u Srbiji


Bosch u Srbiji predstavljaju dva nezavisna preduzeća: Robert Bosch d.o.o. i BSH Aparati za domaćinstvo, koja su zadužena za teritoriju Srbije, Crne Gore i Makedonije, tako čineći regionalne podružnice Bosch Grupe, jedne od najvecih industrijskih kompanija na svetu sa skoro 390.000 saradnika i ukupnim prihodom od 71,3 milijardi evra ostvarenim u 2016. godini. Preduzeće Robert Bosch d.o.o., sa sedištem u Beogradu, osnovano je 2006. godine i pokriva sledeće poslovne oblasti:

  • Proizvodnja sistema i metlica brisača
  • Distribucija širokog asortimana Bosch proizvoda: rezervni delovi i dijagnostička oprema za automobilsku industriju, električni ručni alati, paleta proizvoda u delu termotehnike i sigurnosnih sistema kao i aparati za domaćinstvo
  • Usluge koje se obavljaju za Bosch Grupu na globalnom nivou: Centar kompetencije za Automotive Aftermarket i ICT (informaciono-komunikacione tehnologije)

Preduzeće BSH Aparati za domacinstvo osnovano je 2012. godine, a od 2014. godine je akvizirano od strane Bosch Grupe i bavi se distribucijom širokog asortimana proizvoda.

Bosch je, kao vodeci globalni dobavljač tehnologije i usluga, završio fiskalnu 2015. godinu sa 94,1 miliona evra cime beleži snažan rast od 135 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Konsolidovani prihodi od prodaje trećim licima na lokalnom tržištu beleže snažan dvocifren rast, i dostižu 38 miliona evra. Bosch Srbija zaposlio je oko 800 saradnika u 2015. godini, što je dvostruko više u poredenju sa prošlom godinom, a kompanija planira da nastavi sa povecanjem broja zaposlenih u 2016. godini.

 
 

Bosch grupa


Grupa Bosch je vodeći dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 390.000 saradnika širom sveta (od 31. decembra 2016. godine). Kompanija je ostvarila promet od 73,1 milijardi evra u 2016. godini. Delatnost kompanije podeljena je u četiri poslovna sektora: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods, i Energy and Building Technology. Bosch kao jedna od vodećih kompanija za Internet stvari nudi inovativna rešenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu industriju. Bosch primenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i sopstvenom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rešenja iz više domena. Strateški cilj Bosch grupe je da otkriva tehnologije za povezan život i da poboljšava kvalitet života inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama. Ukratko, Bosch stvara tehnologiju koja je "Tehnologija za život". Grupa Bosch sastoji se od firme Robert Bosch GmbH i oko 440 filijala i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Ako tu ubrojimo i prodajne i servisne partnere, Bosch globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje pokriva skoro sve zemlje na svetu. Osnova za budući rast kompanije je njena inovativnost. Bosch zapošljava otprilike 59.000 saradnika u sektoru za istraživanje i razvoj na više od 120 lokacija širom sveta.

Firmu je 1886. u Štutgartu osnovao Robert Bosch (1861-1942) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektroniku". Zahvaljujući posebnoj strukturi vlasništva firme Robert Bosch GmbH, koja joj obezbeđuje preduzetničku slobodu, kompanija može da planira dugoročno i da investira u značajne projekte za budućnost. Ukupno 92% udela u firmi Robert Bosch GmbH u vlasništvu je fondacije Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinsko pravo glasa ima industrijsko povereničko društvo Robert Bosch Industrietreuhand KG koje izvršava sve preduzetničke funkcije. Ostatak poslovnog udela je u vlasništvu porodice Bosch i društva Robert Bosch GmbH.

 
 
Mapa lokacija

Lokacije

Bosch groupa zapošljava saradnike u više od 50 zemalja. Saznajte više o našim lokacijama za istraživanje i razvoj, prozvodnju i prodaju širom sveta.

Uvodna reklama za istoriju

Istorija

Robert Bosch je u Štutgartu1886. godine osnovao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku“ . To je bio dan rođenja kompanije Robert Bosch GmbH koja je i danas globalno aktivna.

 

Činjenice i podaci *


Godina osnivanja:
Srbija: 2006
Svetski: 1886
Zaposleni:
Srbija: 796
Svetski: 389.281
Lokacije:
Srbija: 2
Prodajni:
Srbija: 94,1 miliona evra
Svetski: 73,1 milijardu evra
Istraživanje i razvoj troškova:
Svetski: 7 milijardu evra

* Srbija 2015 | Širom sveta: 2016

Sektori i oblasti poslovanja