Oči za autonomna vozila: Bosch sa partnerom radi na novoj tehnologiji kamera

24-07-2017 | Srbija | Vesti o proizvodima

Ugovorena saradnja sa kompanijom Sony Semiconductor Solutions

• Saradnja između kompanija Bosch i Sony Semiconductor Solutions omogućiće preciznije prikupljanje informacija o okruženju uz pomoć video senzora, čak i u uslovima lošeg osvetljenja.
  • Znanje i iskustva u pogledu tehnologije prikupljanja informacija o okruženju uz pomoć slika i tehnologije u vozilima biće uključena u nove, inovativne video senzore za sisteme asistencije vozaču i autonomnu vožnju.

Štutgart - Iznenadna zaslijepljenost, ograničena vidljivost: Ovo je nešto sa čim se vozači redovno susreću pri vožnji tokom sunčanog dana kada je sunce nisko na nebu. Vožnja naslepo je često neizbežna zbog bljeska kada izlazite iz tunela tokom sunčanog dana. Promenjivi ili loši uslovi osvetljenja predstavljaju izazov ne samo za ljudsko oko, već i za video senzore poput onih koji su potrebni za sisteme asistencije vozaču i autonomnu vožnju. Da bi se ti senzori poboljšali, kompanije Bosch i Sony Semiconductor Solutions su dogovorile međusobnu saradnju. Ove dve kompanije zajedno nastoje da razviju inovativnu tehnologiju kamera koja će omogućiti automobilima da pouzdano prikupljaju informacije o okruženju čak i u uslovima lošeg osvetljenja. „Bosch i Sony Semiconductor Solutions spajaju tehnološko znanje i iskustvo lidera na tržištu senzora i znanje i iskustvo najvećeg svetskog dobavljača rezervnih delova za automobile”, rekao je Gerhard Stejger, predsednik Bosch Chassis Systems Control sektora.

Bolja vidljivost u uslovima lošeg osvetljenja

Uz radarski i ultrazvučni senzor, video senzori su deo sistema senzora modernih automobila. Za izradu sistema asistencije vozaču, kao što je automatsko kočenje u slučaju opasnosti zbog pešaka, sistem podrške za održavanje u saobraćajnoj traci i prepoznavanje saobraćajnih znakova, kamere sve više postaju sastavni deo modernih vozila. Prednost video senzora je njihova mogućnost otkrivanja predmeta, a nastale slike pružaju pregršt informacija. Bosch već godinama proizvodi video senzore u mono i stereo tehnologiji da bi omogućio vidljivost sa svih strana u krugu od 360 stepeni, pa je samim tim jedan od vodećih dobavljača u ovom delu automobilske industrije. U budućnosti će video senzori biti ključna komponenta koncepta senzora autonomne vožnje. Za to su potrebne kamere koje pouzdano rade pri iznenadnoj promeni osvetljenja: iz tame u svetlo i obrnuto. Uz to, moraju trenutno razlikovati drastične razlike osvetljenosti unutar vidokruga. „Autonomni automobili će biti sigurni na putu samo ako mogu precizno prikupiti informacije o svom okruženju u svakom trenutku”, izjavio je Stejger.