Oči za autonomna vozila: Bosch sa partnerom radi na novoj tehnologiji kamera

 
 
 

Kontakti


Kristina Šperanda Ferenc
Telefon: +385 1 295-80-47

 

24-07-2017 | Srbija | Vesti o proizvodima

Ugovorena saradnja sa kompanijom Sony Semiconductor Solutions

  • Saradnja između kompanija Bosch i Sony Semiconductor Solutions omogućiće preciznije prikupljanje informacija o okruženju uz pomoć video senzora, čak i u uslovima lošeg osvetljenja.
  • Znanje i iskustva u pogledu tehnologije prikupljanja informacija o okruženju uz pomoć slika i tehnologije u vozilima biće uključena u nove, inovativne video senzore za sisteme asistencije vozaču i autonomnu vožnju.

Štutgart - Iznenadna zaslijepljenost, ograničena vidljivost: Ovo je nešto sa čim se vozači redovno susreću pri vožnji tokom sunčanog dana kada je sunce nisko na nebu. Vožnja naslepo je često neizbežna zbog bljeska kada izlazite iz tunela tokom sunčanog dana. Promenjivi ili loši uslovi osvetljenja predstavljaju izazov ne samo za ljudsko oko, već i za video senzore poput onih koji su potrebni za sisteme asistencije vozaču i autonomnu vožnju. Da bi se ti senzori poboljšali, kompanije Bosch i Sony Semiconductor Solutions su dogovorile međusobnu saradnju. Ove dve kompanije zajedno nastoje da razviju inovativnu tehnologiju kamera koja će omogućiti automobilima da pouzdano prikupljaju informacije o okruženju čak i u uslovima lošeg osvetljenja. „Bosch i Sony Semiconductor Solutions spajaju tehnološko znanje i iskustvo lidera na tržištu senzora i znanje i iskustvo najvećeg svetskog dobavljača rezervnih delova za automobile”, rekao je Gerhard Stejger, predsednik Bosch Chassis Systems Control sektora.

Bolja vidljivost u uslovima lošeg osvetljenja

Uz radarski i ultrazvučni senzor, video senzori su deo sistema senzora modernih automobila. Za izradu sistema asistencije vozaču, kao što je automatsko kočenje u slučaju opasnosti zbog pešaka, sistem podrške za održavanje u saobraćajnoj traci i prepoznavanje saobraćajnih znakova, kamere sve više postaju sastavni deo modernih vozila. Prednost video senzora je njihova mogućnost otkrivanja predmeta, a nastale slike pružaju pregršt informacija. Bosch već godinama proizvodi video senzore u mono i stereo tehnologiji da bi omogućio vidljivost sa svih strana u krugu od 360 stepeni, pa je samim tim jedan od vodećih dobavljača u ovom delu automobilske industrije. U budućnosti će video senzori biti ključna komponenta koncepta senzora autonomne vožnje. Za to su potrebne kamere koje pouzdano rade pri iznenadnoj promeni osvetljenja: iz tame u svetlo i obrnuto. Uz to, moraju trenutno razlikovati drastične razlike osvetljenosti unutar vidokruga. „Autonomni automobili će biti sigurni na putu samo ako mogu precizno prikupiti informacije o svom okruženju u svakom trenutku”, izjavio je Stejger.

Grupa Bosch je vodeći dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 400.500 saradnika širom sveta (od 31. decembra 2017. godine). Prema preliminarnim podacima, kompanija je ostvarila promet od 78 milijardi evra u 2017. godini. Delatnost kompanije podeljena je u četiri poslovna sektora: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods, i Energy and Building Technology. Bosch kao jedna od vodećih kompanija za Internet stvari nudi inovativna rešenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu industriju. Bosch primenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i sopstvenom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rešenja iz više domena. Strateški cilj Bosch Grupe je da otkriva tehnologije za povezan život i da poboljšava kvalitet života inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama. Ukratko, Bosch stvara tehnologiju koja je "Tehnologija za život". Bosch Grupa se sastoji od firme Robert Bosch GmbH i oko 450 filijala i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Ako tu ubrojimo i prodajne i servisne partnere, Bosch globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje pokriva skoro sve zemlje na svetu. Osnova za budući rast kompanije je njena inovativnost. Bosch zapošljava otprilike 62.500 saradnika u sektoru za istraživanje i razvoj na više od 125 lokacija širom sveta.

Firmu je 1886. u Štutgartu osnovao Robert Bosch (1861-1942) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektroniku". Zahvaljujući posebnoj strukturi vlasništva firme Robert Bosch GmbH, koja joj obezbeđuje preduzetničku slobodu, kompanija može da planira dugoročno i da investira u značajne projekte za budućnost. Ukupno 92% udela u firmi Robert Bosch GmbH u vlasništvu je fondacije Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinsko pravo glasa ima industrijsko povereničko društvo Robert Bosch Industrietreuhand KG koje izvršava sve preduzetničke funkcije. Ostatak poslovnog udela je u vlasništvu porodice Bosch i društva Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije se mogu dobiti na adresi:

www.bosch.com

www.bosch-press.com

twitter.com/BoschPresse