Bosch i Daimler demonstriraju autonomno parkiranje u realnim uslovima

 
 
 

Kontakti


Kristina Šperanda Ferenc
Telefon: +385 1 295-80-47

 

27-07-2017 | Srbija | Vesti o proizvodima

Svetska premijera u garaži muzeja Mercedes-Benz

  • Autonomna usluga parkiranja zasnovana na pametnim telefonima predstavljena je kao pilot projekat u garaži muzeja Mercedes-Benz
  • Bosch obezbeđuje infrastrukturu; automobilska tehnologija iz kompanije Daimler
  • Autonomno parkiranje čuva vreme i smanjuje stres

Štutgart, Nemačka – Stari način parkiranja je stvar prošlosti. U garaži muzeja Mercedes-Benz u Štutgartu, kompanije Bosch i Daimler su uslugu autonomnog parkiranja sproveli u realnost. Uz pomoć komandi na pametnom telefonu, vozači sada mogu autonomno da parkiraju automobile na unapred određena mesta bez potrebe da kontrolišu kretanje vozila. Usluga autonomnog parkiranja je veoma bitna prekretnica na putu ka autonomnoj vožnji. Pilot rešenje u garaži muzeja Mercedes-Benz je prvo na svetu rešenje zasnovano na infrastrukturi za potpuno autonomno parkiranje u realnim uslovima, sa i bez vozača za upravljačem. Početkom 2018. godine, posetioci muzeja će moći da dožive prednosti ove usluge u garaži muzeja, i uštedeti vreme koje bi potrošili na traženje parking mesta.

„Autonomna vožnja će biti deo naše svakodnevice brže nego što možemo zamisliti. Autonomno parkiranje u garaži muzeja demonstrira kako je ova tehnologija zapravo napredna“, izjavio je dr Mihael Hafner, šef odeljenja autonomne vožnje i aktivnog razvoja bezbednosti kompanije Mercedes-Benz Automobili. „Upotreba pametne infrastrukture garaže i njena umreženost sa vozilima dozvoljava nam da autonomno parkiranje pretvorimo u realnost mnogo ranije nego što smo očekivali“, rekao je Gerhard Stejge, predsednik Chassis Systems Control divizije kompanije Bosch.

Kao magijom: autonomna vožnja do parking mesta i nazad

Koristeći pametan telefon, svako može rezervisati automobil uz pomoć aplikacije. Putovanje počinje kada se vozilo samostalno doveze do dela za preuzimanje. Vraćanje automobila je podjednako jednostavno: klijent ostavlja vozilo na za to predviđeno mesto u garaži i vraća ga upotrebom aplikacije na pametnom telefonu. U trenutku kada pametni sistem garaže identifikuje vozilo, automobil se pokreće i vozi se do unapred određenog mesta.

Ovaj način autonomnog parkiranja je omogućen komunikacijom između pametne infrastrukture garaže obezbeđene od strane kompanije Bosch i automobilske tehnologije kompanije Mercedes-Benz. Senzori instalirani u garaži nadgledaju kretanje vozila i njegovo okruženje dok ga usmeravaju. Tehnologija unutar automobila bezbedno pretvara komande infrastrukture garaže u manevrisanje i, ukoliko je potrebno, zaustavlja vozilo u pravo vreme. Senzori infrastrukture garaže i komunikacione tehnologije dolaze iz kompanije Bosch. Daimler obezbeđuje privatnu garažu muzeja i pilot vozila. Zajedno sa kompanijom Bosch, napraviće interfejs između infrastrukture i vozila i napraviti potrebne modifikacije na tehnologiji senzora i softveru vozila.

Prvo svetsko radno odobrenje autonomnog parkiranja

Premijera će biti praćena intenzivnim testiranjima i probnim periodom. Od početka, projekat je nadgledan od strane lokalih agencija – regionalnog administrativnog autoriteta grada Štutgarta i ministarstva saobraćaja regije Baden-Virtemberg – kao i stručnjaka iz kopmanije TÜV Reinland, sa ciljem procene bezbednosti rada automobilske tehnologije i infrastrukture garaže. Zakonodavni organi moraju izdati konačno odobrenje pre nego što autonomno parkiranje bude ponuđeno kupcima i javnost bude mogla da koristi uslugu autonomnog parkiranja u garaži muzeja Mercedes-Benz prvi put u svetu, početkom 2018. godine. Na ovaj način kompanije Bosch i Mercedes-Benz će steći uvid u to kako se korisnici snalaze sa autonomnim parkiranjem. Postojeće garaže mogu biti prilagođene infrastrukturnoj tehnologiji. Za operatere parking garaža, autonomno parkiranje će značiti efektivniju upotrebu parking prostora: na istom prostoru se može parkirati 20 posto više vozila.

Grupa Bosch je vodeći dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 400.500 saradnika širom sveta (od 31. decembra 2017. godine). Prema preliminarnim podacima, kompanija je ostvarila promet od 78 milijardi evra u 2017. godini. Delatnost kompanije podeljena je u četiri poslovna sektora: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods, i Energy and Building Technology. Bosch kao jedna od vodećih kompanija za Internet stvari nudi inovativna rešenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu industriju. Bosch primenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i sopstvenom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rešenja iz više domena. Strateški cilj Bosch Grupe je da otkriva tehnologije za povezan život i da poboljšava kvalitet života inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama. Ukratko, Bosch stvara tehnologiju koja je "Tehnologija za život". Bosch Grupa se sastoji od firme Robert Bosch GmbH i oko 450 filijala i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Ako tu ubrojimo i prodajne i servisne partnere, Bosch globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje pokriva skoro sve zemlje na svetu. Osnova za budući rast kompanije je njena inovativnost. Bosch zapošljava otprilike 62.500 saradnika u sektoru za istraživanje i razvoj na više od 125 lokacija širom sveta.

Firmu je 1886. u Štutgartu osnovao Robert Bosch (1861-1942) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektroniku". Zahvaljujući posebnoj strukturi vlasništva firme Robert Bosch GmbH, koja joj obezbeđuje preduzetničku slobodu, kompanija može da planira dugoročno i da investira u značajne projekte za budućnost. Ukupno 92% udela u firmi Robert Bosch GmbH u vlasništvu je fondacije Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinsko pravo glasa ima industrijsko povereničko društvo Robert Bosch Industrietreuhand KG koje izvršava sve preduzetničke funkcije. Ostatak poslovnog udela je u vlasništvu porodice Bosch i društva Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije se mogu dobiti na adresi:

www.bosch.com

www.bosch-press.com

twitter.com/BoschPresse