Bosch nastavlja da beleži rast u Srbiji

 
 
 

Kontakti


Kristina Šperanda Ferenc
Telefon: +385 1 295-80-47

 

11-09-2017 | Srbija | Korporativne vesti

Fabrika u Pećincima obeležava petu godišnjicu

  • Nivo investicije u Srbiji iznosi preko 52 miliona evra
  • Broj zaposlenih utrostručen za tri godine: Bosch Srbija postaje sve značajniji poslodavac u IT sektoru
  • Umrežena rešenja i usluge za tržište Srbije

Beograd – Bosch, kao vodeći globalni dobavljač tehnologije i usluga, nastavlja da beleži rast u Srbiji i ostvario je uspeh u prvoj polovini 2017. godine. Kompanija je trenutno na osmom mestu na listi 15 najvećih izvoznika, koju objavljuje Ministarstvo finansija Republike Srbije. Bosch fabrika za proizvodnju sistema brisača u opštini Pećinci beleži stalan rast od otvaranja pre pet godina. „U godinama koje dolaze očekujemo da nastavimo sa razvojem u Srbiji“, kaže Jovanka Jovanović, generalna direktorka kompanije Bosch u Srbiji. „U skladu s tim smo značajno uvećali ulaganja u proizvodne kapacitete, u aktivnosti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i u povećanje broja zaposlenih. Širenje programa dualnog obrazovanja biće jedan od prioriteta naredne godine.“ Bosch je do sada na tržište Srbije uložio preko 52 miliona evra. Samo u 2016. godini, kompanija je uložila oko 10 miliona evra.

Kompanija Bosch Srbija je u 2016. godini ostvarila prihod od 20,7 milijardi dinara (168,2 miliona evra), uključujući interne isporuke povezanim preduzećima. U istoj godini prodaja trećim licima u Srbiji iznosila je 4,7 milijardi dinara (38,4 miliona evra). Kompanija trenutno zapošljava više od 1,000 saradnika u Srbiji – broj koji je utrostručen za manje od tri godine, a očekuje se da će i dalje rasti.

Pre svega, kompaniji Bosch su potrebni mladi IT stručnjaci. U 2015. godini kompanija je u Srbiji otvorila dva nova IT odeljenja koja pružaju podršku poslovnim divizijama Mobility Solutions (Automotive) i Električni ručni alati i koja kontinuirano šire asortiman svojih usluga.

Najveća Bosch fabrika za proizvodnju sistema brisača u Evropi

Još jedan važan momenat za Bosch u 2017. godini je obeležavanje pet godina od postavljanja kamena temeljca fabrike za proizvodnju sistema brisača u Pećincima. Od početka gradnje, fabrika kontinuirano beleži dvocifren rast proizvodnje i zaposlenih. Danas je to najveća Bosch fabrika za proizvodnju sistema brisača u Evropi. Bosch fabrika u Srbiji je ove godine dobila dve važne nagrade od strane kupaca: PSA nagradu za Najbolju fabriku u 2017. i Volvo nagradu kao izabrani preferirani dobavljač. Osim nagrade kupaca, Bosch je dobio i nagradu opštine Pećinci za uspešnu saradnju u implementaciji projekta dualnog obrazovanja i veliki broj novootvorenih radnih mesta. Bosch je u okviru projekta dualnog obrazovanja u Srbiji zaposlio drugu generaciju od deset diplomaca obrazovnog profila industrijski mehaničar.

Bosch plasira nove pametne proizvode i rešenja na tržište Srbije

U velikom broju svojih poslovnih područja Bosch nastavlja sa razvojem umreženih rešenja i usluga za inteligentniji, efikasniji i komforniji život. Za nas je prioritet da kupcima naših proizvoda isti budu korisni kao i da mogu da uživaju u njihovoj upotrebi.

• Divizija Električni Ručni Alati u 2017. godini razvija oko deset profesionalnih alata koji će koristiti mogućnost povezanih rešenja preko pametnih telefona. Od inovacija izdvajamo prvi kombinovani laser GCL 2-50 C(G) Professional, koji se nalazi na specijalnom nosaču, okreće se u različitim modovima, sa mogućnošću pozicioniranja i upravljanja funkcijama preko aplikacije.

• Divizija Termotehnike ove godine ima u fokusu obnovljive izvore energije i tržištu predstavlja toplotnu pumpu vazduh-voda Compress 6000, koja se može pohvaliti najmanjom zabeleženom potrošnjom energije i najtiša je u klasi.

• Ogranak Rezervni delovi za automobile razvija i primenjuje najnovije tehnologije u oblasti tzv. proširene stvarnosti (Augmented Reality – AR). Bosch nastavlja da unapređuje proces učenja putem virtuelnih učionica (Virtual Classroom – VC) i korišćenja virtuelne realnosti.

• Ogranak Sigurnosni sistemi prestavlja novi integrisani sigurnosni sistem G i B serije kojim se može upravljati pomoću mobilne aplikacije i čija platforma objedinjuje funkcije kao što su detekcija provale, kontrola pristupa, evidencija radnog vremena, video nadzor i detekcija požara sa sobnom automatikom.

• BSH Kućni aparati predstavljaju inovativnu ActiveOxygenTM tehnologiju za tretman veša aktivnim kiseonikom, bez upotrebe vode ili dodatnih hemijskih sredstava. Ova nova tehnologija odstranjuje do 99,99% mikroorganizama pri pranju na temperaturi od 20°C.

Bosch se društveno odgovornim projektima posvećuje najmlađima

Bosch Srbija nakon pet godina uspeha, nastavlja saradnju sa Gradom Beogradom na projektu opremanja zdravstvenih centara posebnom didaktičkom opremom za decu. U 2017. godini je opremljeno pet dodatnih lokacija, ukupno je opremljeno 24 ustanova u Srbiji. Namera kompanije Bosch je da sve pedijatrijske čekaonice budu opremljene didaktičkim igračkama. Bosch podržava inicijative koje motivišu mlade na zanimanja budućnosti, kao što su bavljenje robotikom, automatikom i programiranjem, tako da se kompanija u februaru ove godine uključila u projekat Fonda B92 „Bitka za znanje“ i donirala sredstva za kupovinu robota za OŠ “Mihajlo Pupin” i OŠ “Borislav Pekić”. U Bosch Srbiji je tokom decembra 2016. godine pokrenuta humanitarna kampanja u saradnji sa Fondacijom SOS dečija sela, koja je uključila preko hiljadu Bosch zaposlenih u prikupljanje paketića za ugroženu decu.

Grupa Bosch je vodeći dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 400.500 saradnika širom sveta (od 31. decembra 2017. godine). Prema preliminarnim podacima, kompanija je ostvarila promet od 78 milijardi evra u 2017. godini. Delatnost kompanije podeljena je u četiri poslovna sektora: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods, i Energy and Building Technology. Bosch kao jedna od vodećih kompanija za Internet stvari nudi inovativna rešenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu industriju. Bosch primenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i sopstvenom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rešenja iz više domena. Strateški cilj Bosch Grupe je da otkriva tehnologije za povezan život i da poboljšava kvalitet života inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama. Ukratko, Bosch stvara tehnologiju koja je "Tehnologija za život". Bosch Grupa se sastoji od firme Robert Bosch GmbH i oko 450 filijala i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Ako tu ubrojimo i prodajne i servisne partnere, Bosch globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje pokriva skoro sve zemlje na svetu. Osnova za budući rast kompanije je njena inovativnost. Bosch zapošljava otprilike 62.500 saradnika u sektoru za istraživanje i razvoj na više od 125 lokacija širom sveta.

Firmu je 1886. u Štutgartu osnovao Robert Bosch (1861-1942) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektroniku". Zahvaljujući posebnoj strukturi vlasništva firme Robert Bosch GmbH, koja joj obezbeđuje preduzetničku slobodu, kompanija može da planira dugoročno i da investira u značajne projekte za budućnost. Ukupno 92% udela u firmi Robert Bosch GmbH u vlasništvu je fondacije Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinsko pravo glasa ima industrijsko povereničko društvo Robert Bosch Industrietreuhand KG koje izvršava sve preduzetničke funkcije. Ostatak poslovnog udela je u vlasništvu porodice Bosch i društva Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije se mogu dobiti na adresi:

www.bosch.com

www.bosch-press.com

twitter.com/BoschPresse