Bosch širom sveta

Informacije o Bosch Grupi

Čime se mi bavimo

Grupa Bosch je vodeći globalni dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 395.000 saradnika širom sveta (od 31. decembra 2020. godine). Prema preliminarnim rezultatima, kompanija je ostvarila promet od 71,5 milijardi evra u 2020. godini. Delatnost kompanije podeljena je u četiri poslovna sektora: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods i Energy and Building Technology. Bosch kao vodećih kompanija za internet stvari nudi inovativna rešenja za pametne domove, Industriju 4.0 i povezanu mobilnost. Bosch prati viziju mobilnosti koja je održiva, bezbedna i uzbudljiva. Stručnost primenjuje u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i sopstvenom cloud-u za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rešenja iz više domena. Strateški cilj Bosch Grupe je da olakša povezani život proizvodima i rešenjima koja ili sadrže veštačku inteligenciju (AI) ili su razvijena ili proizvedena uz njenu pomoć. Bosch poboljšava kvalitet života širom sveta inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama koji podstiču entuzijazam. Ukratko, Bosch stvara tehnologiju koja je „Tehnologija za život“.

Informacije o kompaniji Bosch

Prihod od prodaje, saradnici, lokacije – ključni podaci i robne marke

Prihodi od prodaje, saradnici, lokacije — činjenice o Bosch Grupi i robne marke na prvi pogled.

Publikacije

Ovde možete da preuzmete najnovije informacije o kompaniji Bosch u PDF formatu.

Naslovna strana za Bosch danas

Bosch Danas

Sve što treba da znate o kompaniji Bosch u jasnom i sažetom formatu.

Naslovna strana Bosch godišnjeg izveštaja za 2020.

Godišnji izveštaj za 2020.

Godišnji izveštaj za 2020.

Naši poslovni sektori

osch sektor Mobility Solutions. Ovde vidite garažu muzeja Mercedes-Benz u Štutgartu. Ovo je prvo mesto na svetu sa rešenjem Automated Valet Parking kompanije Bosch: parking servis bez vozača.

Mobility Solutions

Mobility Solutions

Sektor Mobility Solutions je najveća poslovna oblast Bosch Grupe i predstavlja 59 procenata ukupnog prometa. Bosch je vodeći dobavljač automobilske industrije. Ovaj sektor prati viziju održive, bezbedne i izvanredne buduće mobilnosti. Kao dobavljač delova za prvu ugradnju u automobilskoj industriji, Bosch ima veoma širok spektar delatnosti, koje su organizaciono pokrivene poslovnim sektorima Powertrain Solutions, Kontrola sistema šasije, Električni Pogoni, Automobilska Elektronika, Upravljanje automobilima i poslovnim sektorom Cross-Domain Computing Solutions, koje je osnovano početkom 2021. Pored segmenta za prvu ugradnju, ostali sektori su Automotive Aftermarket (rezervni delovi za vozila), Connected Mobility Solutions i Bosch eBike sistemi. Dalje aktivnosti uključuju delove za dvotočkaše, komercijalna i terenska vozila, kao i inženjerske usluge. Na velike strukturne promene u automobilskom sektoru, Bosch odgovara daljim razvojem pogonske tehnike, uključujući sintetička eGoriva. U sektoru Elektromobilnosti, uključujući gorive ćelije, Bosch je samo 2020. godine primio akontacije u vrednosti od oko 500 miliona evra. Pored toga, Bosch razvija svoje sisteme za pomoć vozaču stepena automatizacije 1 do 2 i više, radi na „Highway Assist – hands free“ sistemima i razvija automatizovanu vožnju takozvanih SAE nivoa 3 i 4. Sa Cross-Domain Computing Solutions, kompanija Bosch se prilagođava promenljivim zahtevima na rastućem tržištu za softverski intenzivne elektronske sisteme u automobilskom sektoru.

osch sektor Mobility Solutions. Ovde vidite garažu muzeja Mercedes-Benz u Štutgartu. Ovo je prvo mesto na svetu sa rešenjem Automated Valet Parking kompanije Bosch: parking servis bez vozača.
Bosch sektor Industrial Technology. Ovako izgleda fabrika budućnosti: Bosch Rexroth se brine za neprekidno umrežavanje u fabrikama.

Industrial Technology

Industrial Technology

U poslovnoj godini 2020, sektor Industrial Technology ostvario je 7% od ukupnog prometa Bosch Grupe. U sektor Industrial Technology spada poslovni sektor Drive and Control Technology – specijalizovan za pogonske i upravljačke tehnologije za efikasnaa i performansna kretanja u mašinama i postrojenjima bilo koje vrste i reda veličine. Ovaj poslovni sektor objedinjuje globalno iskustvo u primeni na tržišnim segmentima mobilnih aplikacija, izgradnji postrojenja i inženjeringu, kao i automatizaciji fabrika. Sa pametnim komponentama, sistemskim rešenjima po meri, kao i uslugama, poslovni sektor Drive and Control Technology obezbeđuje preduslove za potpuno umrežene primene. Ovaj poslovni sektor svojim kupcima nudi hidrauliku, električnu pogonsku i upravljačku tehniku, tehnologiju zupčanika, kao i linearnu i montažnu tehniku, uključujući softver i interfejse za Internet stvari. Robert Bosch Manufacturing Solutions GmbH, ponuđač sistema za montažna postrojenja koji je usmeren uglavnom ka Bosch grupi, razvio je fleksibilne i skalabilne koncepcije montaže, prilagođena rešenja u području ispitne i procesne tehnike, kao i odgovarajuće usluge. Deo sektora Industrial Technology je i sektor proizvoda Bosch Connected Industry, koji razvija softverska rešenja i vodi projekte za interne i eksterne kupce u skladu sa ciljevima platforme Industrija 4.0.

Bosch sektor Industrial Technology. Ovako izgleda fabrika budućnosti: Bosch Rexroth se brine za neprekidno umrežavanje u fabrikama.
Bosch sektor Consumer Goods. Ovde se može videti primena Bosch Professional diska za čišćenje X-LOCK Cleaning Disc.

Consumer Goods

Consumer Goods

Sektor Consumer Goods je 2020. godine doprineo sa 26% u ukupnom prometu Bosch Grupe. Ovde spada i poslovni sektor Power Tools kao ponuđač električnih alata i baštenskih uređaja, dodatne opreme za električne alate i merne tehnike. Ovaj poslovni sektor nudi obiman proizvodni program koji je usmeren ka profesionalnim korisnicima u zanatstvu i industriji, kao i kućnim korisnicima. Usmeren je ka moćnim i udobnim bežičnim alatima, a sve više ka umreženim uređajima i uslugama. Temeljni stubovi strategije poslovnog sektora Power Tools su visoka inovativnost, dalja digitalizacija, jaki brendovi, kontinuirano širenje onlajn trgovine i širenje poslovanja na tržištima u razvoju. Pri tome je presudan faktor uspeha „User Experience“, odnosno usmerenost na potrebe korisnika u razvoju proizvoda i usluga. U poslovni sektor Consumer Goods uključena je i kompanija BSH Kućni aparati GmbH, koja nudi kompletan asortiman savremenih, energetski efikasnih i sve umreženijih kućnih uređaja. Asortiman proizvoda kreće se od mašina za pranje veša i mašina za sušenje veša, preko uređaja za hlađenje i zamrzavanje, štednjaka, rerni i aspiratora, kao i mašina za pranje posuđa, do malih uređaja poput usisivača, aparata za kafu i kuhinjskih aparata. Kompanija BSH Kućni aparati se oslanja na inovacije proizvoda, ponude usluga omogućene umrežavanjem i širenjem digitalnih poslovnih modela. Sa opcijom Home Connect, kompanija BSH Kućni aparati pruža eko-sistem sa digitalnom platformom za kućne uređaje, a uz to sarađuje i sa velikim brojem partnera. Direktan kontakt sa potrošačima preko mogućnosti koje pruža digitalizacija treba dalje razvijati.

Bosch sektor Consumer Goods. Ovde se može videti primena Bosch Professional diska za čišćenje X-LOCK Cleaning Disc.
Bosch sektor Energy and Building Technology. Ovde se vide mobilni asistenti za bezbednost Bosch spexor.

Energy and Building Technology

Energy and Building Technology

U poslovnoj godini 2020, sektor Energy and Building Technology ostvario je 8% ukupnog prometa Bosch Grupe. Sektor Building Technologies ima dve poslovne jedinice: za globalno poslovanje sa proizvodima za bezbednosna i komunikaciona rešenja i regionalno poslovanje za integraciju sistema koje nudi rešenja i usluge po meri za bezbednost zgrada, energetsku efikasnost i automatizaciju zgrada u odabranim zemljama. Fokus obe jedinice su komercijalno korišćenje zgrada i infrastrukturni projekti. Asortiman poslovanja sa proizvodima uključuje sisteme za video nadzor, protivprovalne, protivpožarne i glasovne alarmne sisteme, sisteme za kontrolu pristupa, kao i profesionalne audio i konferencijske sisteme. Poslovni sektor Thermotechnology svojim kupcima širom sveta pruža rešenja za grejanje i klimatizaciju, toplu vodu i decentralizovano upravljanje energijom. Predmet njegove delatnosti su sistemi za grejanje i klimatizaciju, kao i upravljanje energijom za stambene zgrade, priprema tople vode, kao i postrojenja za komercijalne i industrijske sisteme grejanja i klimatizacije. Elektrifikacija i regenerativne energije sve više dobijaju na značaju zbog sve većih zahteva za smanjenjem emisija CO2. Zbog toga se ovaj sektor pored povećanja efikasnosti postojećih proizvoda i mogućnosti umrežavanja uređaja sve više oslanja na inovacije. Poslovni sektor Bosch Global Service Solutions nudi poslovne procese i usluge prvenstveno za kupce u automobilskoj branši, u oblasti finansijskih usluga i logistike, kao i za informacione i komunikacione tehnologije. Robert Bosch Smart Home GmbH nudi umrežena i preko aplikacija upravljana rešenja za privatna domaćinstva.

Bosch sektor Energy and Building Technology. Ovde se vide mobilni asistenti za bezbednost Bosch spexor.

Vlasnička struktura i organizacija

Od 1964. godine, kompanija Bosch je većinski vlasnik fondacije Robert Bosch Stiftung GmbH. Fondacija ostvaruje dobrotvorne i društvene zamisli osnivača kompanije u savremenom obliku. Robert Bosch Stiftung GmbH ostvaruje ciljeve istovremeno sopstvenim programima i institucijama, ali takođe i podržavajući određene projekte i inicijative drugih u borbi sa važnim izazovima sa kojima se suočava društvo.

Akcionari i glasačka prava u kompaniji Robert Bosch GmbH
Stupite u kontakt sa kompanijom Bosch

Stupite u kontakt sa kompanijom Bosch

Radujemo se Vašem upitu.
Telefon

Pošaljite nam poruku