Pređi na glavni sadržaj
Bosch u Srbiji
Vesti

Dva tima iz Srbije učestvovala na globalnom Bosch Future Mobility Challenge takmičenju

BFMC

Bosch Future Mobility Challenge (BFMC) je internacionalno studentsko takmičenje koje je pokrenuo Bosch Inženjerski centar u Klužu 2017. godine. Takmičenje svake godine okuplja veliki broj timova sa ciljem da razviju algoritme autonomne vožnje i povezivanja, kako bi navigirali vozilo kroz okruženje koje simulira minijaturni grad. Studenti dobijaju vozila skalirana 1/10 u odnosu na realna vozila, opremljena komponentama poput Rasperry Pi-ja, mikrokontolera, elektromotora, enkodera i nekoliko meseci rade na ovom projektu, zajedno sa Bosch ekspertima i profesorima sa matičnih fakulteta.

Ovogodišnji Bosch Future Mobility Challenge okupio je čak 74 studentska tima iz 19 zemalja, koji su vredno radili i predstavljali svoje projekte u nekoliko faza. Najuspešnija 24 tima su se plasirala u polufinale, koje je održano 6. maja 2023. godine, a osam najboljih je 7. maja učestvovalo u finalu takmičenja. Pobedu je odneo tim S.O.D.A. iz Rumunije.

BFMC

Bosch u Srbiji prepoznao je vrednost ovog takmičenja i sjajnu priliku za saradnju kako sa fakultetima, tako i sa kolegama iz Kluža. Departman koji se bavi razvojem softvera u automobilskoj industriji, kao i Software Defined Vehicle konceptom, bio je deo organizacionog tima takmičenja. Glavno zaduženje tima bilo je vođenje procesa selekcije kandidata, intervjuisanje i pružanje podrške za sva pitanja i nedoumice koje kandidati mogu da imaju.

Naš kolega Nikola Šljukić ove godine je imao tu čast da bude deo polufinalnog žirija zajedno sa još sedam kolega iz raznih zemalja. Zadatak žirija bio je da u polufinalu izabere osam najboljih timova koji će se plasirati u finalni deo takmičenja.

Po njegovim rečima, uloga žirija bila je istovremeno izazovna, pre svega zbog usklađivanja kriterijuma i ocena sa drugim članovima, ali isto tako i veoma interesantna i korisna jer mu je pružila mogućnost za saradnju sa ljudima iz različitih zemalja i poslovnih oblasti. Ono što je na njega ostavilo dodatan utisak bila je sama organizacija događaja. ,,Izuzetno mi je drago što radim u kompaniji koja je u stanju da organizuje nešto na ovako visokom nivou’’, rekao je Nikola.

BFMC

Od 24 tima koji su učestvovali u polufinalnoj trci, dva tima su bila iz naše zemlje.

Tim SCHOBot čine studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu - Aleksandar Aleksić i Vladimir Tešić sa usmerenja primenjena elektronika, smer mikroračunarska elektronika, Dejan Mićić i Lenka Brestovački sa usmerenja embeded sistemi i algoritmi, sa istog smera i Marija Golubović sa usmerenja primenjene računarske nauke i informatika, smer računarstvo i automatika.

Kažu da im je takmičenje privuklo pažnju pre svega jer smatraju da je autonomna vožnja trenutno najperspektivnija grana industrije, a ujedno pokriva i sva njihova interesovanja, od mehanike, preko elektronike do veštačke inteligencije i robotike. Dopao im se i internacionalni duh takimčenja jer kako kažu, vole da upoznaju različite kulture i ljude sa sličnim interesovanjima.

Smatraju da je takmičenje dosta doprinelo njihovom razvoju kao inženjera. Kao primer, navode situaciju kada im se tokom testiranja pokvario motor, što ih je nateralo da u kratkom roku nabave novi i podese sve parametre sistema prema njemu. Iako veoma stresan događaj, složili su se da su upravo tada najviše unapredili svoja znanja, s obzirom da je to jedna realna inženjerska situacija.

„Ponosni smo što smo naučili nove stvari, stekli nova iskustva i prijateljstva, a posebno što smo naučili dosta o funkcionisanju u timu, upravljanju ljudskim resursima i organizacijom projekata“, kažu iz tima SCHOBot.

BFMC

Drugi tim, The Wheel, čine studenti sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu - Ognjen Aleksić i Tanja Miković sa smera signali i sistemi, Jovan Marković i Anja Vujačić sa smeta softversko inženjerstvo i Aleksa Madžarević sa smera signali i sistemi na Elektrotehničkom fakultetu i smera mašinsko inženjerstvo na Mašinskom fakultetu.

Po njihovim rečima, razlozi za prijavu su višestruki. Prepoznali su ovo takmičenje kao priliku da primene svoja znanja i veštine u praksi, steknu dragoceno iskustvo u saradnji u timu, a takođe i mogućnost uspostavljanja kontakata sa stručnjacima iz industrije i drugim timovima koji se bave sličnim projektima.

„Proces izrade projekta bio je vrlo izazovan i susreli smo se sa mnogim preprekama, kako sa tehnološke strane, tako i u pogledu logistike. Bilo je dosta toga što smo morali da naučimo i da se prilagodimo novom načinu rada i to je zahtevalo dosta strpljenja. Međutim, nakon što smo stekli potrebno znanje, proces nam je postao znatno lakši i brži“, rekli su iz tima The Wheel.

Kao tim su najponosniji što su sve poteškoće uspeli da prevaziđu zajedničkim snagama, što su ostvarili poznanstva sa drugim timovima i stručnjacima iz ove oblasti, a najviše od svega što su se dobro zabavili i uživali u ovom nezaboravnom iskustvu.

Bosch Future Mobility Challenge se održava svake godine, a prijave za novu sezonu počinju u oktobru. Pozivamo sve zainteresovane da isprate buduća dešavanja, a one hrabre da se okušaju i kao takmičari!

BFMC

Podelite ovo na:

Kontakt za medije

Aleksandra Savić
Korporativne komunikacije

Opšta pitanja o kompaniji Bosch

Više vesti