Pređi na glavni sadržaj
Bosch u Srbiji
Vesti

Obeležili smo Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija

Obeležili smo Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija

U duhu negovanja inkluzivnosti i raznolikosti u profesionalnom svetu, još jednu godinu za redom smo na obe lokacije obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija. Već par decenija, ovaj dan služi kao podsetnik na važnost pružanja podrške i motivacije devojčicama prilikom odabira budućih profesija i aktivnog rušenja stereotipa.

Nekoliko godina unazad, ovim povodom otvaramo vrata naše kompanije učenicama srednjih i osnovnih škola, sa ciljem da ih inspirišemo i osnažimo da slede svoje talente i interesovanja i pružimo im uvid u širok spektar mogućnosti unutar IKT sektora.

Na našoj beogradskoj lokaciji, ova poseta je dobila dodatni značaj jer smo je povezali sa društveno odgovornim projektom koji je posvećen kreiranju inovativnih multidisciplinarnih radionica, takozvanih „mejkerslabova’’ koji sprovodimo u saradnji sa Grupom za obrazovanje. Tim povodom, naše gošće su bile učenice Prve i Šeste beogradske gimnazije u kojima su prošle godine otvoreni „mejkerslabovi“. Devojčice su imale priliku da se upoznaju sa koleginicama koje se nalaze na pozicijama kao što su Agile Master, Product Owner, Software Engineer i da kroz "speed dating" format čuju nešto više o njihovim iskustvima, počecima karijere i radu na inspirativnim projektima. Deo programa bila je i radionica lego robotike na kojoj su devojčice upustile u svet kreativnosti i tehnologije, koristeći lego kocke kako bi konstruisale robote, istovremeno stičući osnovna znanja o programiranju.

Katja Šimunov, učenica IT smera Šeste beogradske gimnazije, podelila je sa nama da joj se tokom posete najviše dopalo upoznavanje sa našim koleginicama koje su govorile o tome kako se razvijala njihova karijera:

„Ono što mi je ostavilo najveći utisak je što su sve učesnice danas bile žene. To mi pokazuje koliko se industrija menja i da žene imaju podjednake prilike u poljima koja su ranije smatrana „muškim“. Danas je važno samo to koliko smo mi spremni da učimo i radimo na sebi, što je vrlo ohrabrujuće za nekoga na samom početku karijere.“

ICT Day 2024

U fabrici u Pećincima su nam se pridružile učenice osmog razreda osnovne škole „Dušan Jerković Uča“. Tim iz odeljenja za ljudske resurse je devojčice upoznao sa radom naše kompanije, kao i ključnim vrednosti koje negujemo, a posebno je istaknuta i činjenica da u našoj kompaniji radi gotovo podjednak broj muškaraca i žena.

Kroz inspirativne priče, koleginice iz sektora poput inženjeringa, proizvodnje i kvaliteta su učenicama pružile uvid u različite aspekte industrije i potvrdile da se uspeh postiže posvećenošću i predanim radom, bez obzira na pol.

ICT Day 2024

Naše gošće su imale priliku i da posete proizvodne linije i upoznaju se sa procesom proizvodnje u realnom vremenu. Svoje novostečeno znanje su odmah primenile u takmičenju koje je organizovano na kraju i time se dodatno zabavile i izgradile prijateljstva i timski duh.

Kažu da im je najzanimljiviji deo posete bio upravo obilazak proizvodnje i da ih je sve što su čule od naših kolega podstaklo da upišu neku tehničku školu.

Čvrsto verujemo da su podrška i inspiracija ključne za razvoj budućih generacija i kroz ovaj događaj nastavljamo da radimo na stvaranju inkluzivnog okruženja i podsticanju mladih da ostvare svoje potencijale bez obzira na rodne stereotipe.

ICT Day 2024
Učenice Prve i Šeste beogradske gimnazije
ICT Day 2024
Učenice osnovne škole "Dušan Jerković Uča"
/

Podelite ovo na:

Kontakt za medije

Aleksandra Savić
Korporativne komunikacije

Opšta pitanja o kompaniji Bosch

Više vesti