Pređi na glavni sadržaj
Bosch u Srbiji
Vesti

Od Bosch Future Mobility Challenge takmičenja do posla u Inženjerskom centru

Od Bosch Future Mobility Challenge takmičenja do posla u Inženjerskom centru

Internacionalno studentsko takmičenje Bosch Future Mobility Challenge (BFMC), koje okuplja veliki broj timova sa ciljem razvoja algoritma za autonomnu vožnju i povezivanje, ove godine se održava sedmi put. Prošlogodišnji takmičar, a danas naš kolega u Bosch inženjerskom centru u Beogradu na poziciji junior android softver inženjera, Teodor Biočanin, podelio je svoje iskustvo sa BFMC.

Pored toga što je naš kolega, Teodor je i student druge godine master studija na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na smeru Industrija 4.0 i za takmičenje je saznao upravo preko sajta fakulteta. Nakon što su mu internacionalni karakter i prilika da sarađuje sa ekspertima iz naše kompanije privukli pažnju, sa svojim prijateljima je oformio tim i započeo potragu za mentorom. „Motivacija da se prijavim je proizašla iz konstantne želje za istraživanjem, takmičenjem, kao i prilike za testiranjem mojih inženjerskih kapaciteta“, rekao je Teodor.

Kao najizazovniji deo takmičenja izdvojio je početnu fazu izrade algoritma. „Bilo je potrebno vreme da se sve namesti i analizira kako bismo svi podjednako bili svesni zadatka koji je pred nama. Sama organizacija i distribucija rada je takođe bila izazovna, ali nam je i donela nova shvatanja u vezi sa radom u timu i opštom organizacijom kada je kompleksniji projekat u pitanju“.

Bosch Award

Na pitanje šta mu je najlepša uspomena tokom učešća na takmičenju, Teodor kaže da je to bilo druženje i rad sa kolegama iz tima u specifičnim takmičarskim uslovima. Uz to, spominje i mnoge stvari koje je naučio i za koje veruje da će mu biti od velikog značaja u daljem razvoju karijere. „Lista je duga, ali kao najvažnije bih izdvojio uvid u to kako izgleda raditi na nekom rešenju od nule, kako se pristupa istraživanju i organizuje tim“.

Ističe da je još jedna od prednosti BFMC takmičenja podrška eksperata iz kompanije Bosch tokom čitavog procesa izrade rešenja. „Kolege iz Inženjerskog centra su konstantno bili dostupni za bilo koju problematiku i pomoć koja je potrebna - od organizacije do tehničkih detalja. Od velikog značaja su bili i dodatni treninzi koji su organizovani tokom takmičarske godine i na kojima su se kolege iz kompanije trudili da takmičarima nadograde znanje i ukažu na nove izvore informacija.“

Neposredno pred završetak takmičenja, Teodor se zainteresovao za rad u našoj kompaniji i, iako se inicijalno prijavio za praktikantsku poziciju, dobio je stalnu poziciju u Mobile grupi pri Bosch inženjerskom centru u Beogradu. „Veoma sam zadovoljan sistemom rada i organizacijom. Veliki izazovi su ispred mene, ali utoliko više sreće jer se istim uvek radujem i oberučke dočekujem“, kaže on.

Za kraj, Teodor poziva sve zainteresovane srednjoškolce i studente da se prijave za Bosch Future Mobility Challenge 2024. Poručuje im i da takmičenje pruža bezbroj mogućnosti za istraživanje novih tehnologija i metodologija rada koje otvaraju vidike za dalji napredak i usavršavanje: „Budućim učesnicima takmičenja želim da budu vedrog duha, spremni za nove izazove, istrajni i da se dobro zabave!“

Prijave za Bosch Future Mobility Challenge 2024 traju do 31. oktobra, a više informacija pronaći ćeš ovde.

Podelite ovo na:

Kontakt za medije

Aleksandra Savić
Korporativne komunikacije

Opšta pitanja o kompaniji Bosch

Više vesti