Pređi na glavni sadržaj
Bosch u Srbiji
Vesti

Od istraživanja do primene: Bosch podstiče korišćenje veštačke inteligencije

Od istraživanja do primene: Bosch podstiče korišćenje veštačke inteligencije
  • Tanja Rukert: „Tehnološka otkrića otvaraju potpuno novo poglavlje u oblasti veštačke inteligencije. Želimo da iskoristimo taj potencijal za Bosch.”
  • Više od 1.000 AI patentnih prijava od 2018. godine.
  • Bosch prodaja rešenja veštačke inteligencije dostiže milijardu evra u narednim godinama.

Štutgart, Nemačka – Bosch nastavlja da postavlja tempo u korišćenju veštačke inteligencije: u poslednjih pet godina, kompanija je podnela patentne prijave za više od 1.000 izuma veštačke inteligencije, što je čini jednim od vodećih aplikanata za AI patente u Evropi. Nedavni tehnološki razvoj u oblasti generativne veštačke inteligencije i ono što je poznato kao foundation models (kao što je ChatGPT) takođe nude kompaniji potpuno nove mogućnosti. Ovi modeli su u stanju da generišu sadržaj kao što su softverski kod, tekst, slike i muzika. Ono što ih čini posebno moćnim u poređenju sa prethodnim AI modelima je to što su obučeni za ogromne količine podataka. Ova širina i obim informacija omogućava AI modelima da, na primer, prevode između jezika i rade kroz zadatke na strukturisan način. „Tehnološka otkrića otvaraju potpuno novo poglavlje u oblasti veštačke inteligencije“, kaže Tanja Rukert, član upravnog odbora i Chief Digital Officer kompanije Robert Bosch GmbH. „Ovaj napredak će uticati na skoro sve oblasti društva, kao i na procese u kompanijama. Želimo da iskoristimo ovaj potencijal za Bosch – i za naše kupce i za naše saradnike.”

Zato Bosch trenutno ima stručnjake za veštačku inteligenciju u odeljenjima za istraživanje i odeljenjima koja se bave specifičnim aplikacijama koje ovi novi AI modeli nude kompaniji. Jedan primer je sopstvena baza podataka kompanije, koja čuva unose prema terminima za pretragu. Što je tražena ključna reč manje precizna, rezultat pretrage je manje tačan i obrnuto. Rešenje zasnovano na generativnoj veštačkoj inteligenciji tražilo bi – i pronalazilo – informacije mnogo brže i, što je najvažnije, sveobuhvatnije. To bi omogućilo lakši pristup i temeljniju upotrebu znanja koja već postoje u kompaniji. Pretraga zasnovana na veštačkoj inteligenciji je jedan od oko 60 potencijalnih slučajeva upotrebe AI modela koji se trenutno procenjuju i koje kompanija planira da primeni ako procena bude pozitivna.

AI

Bosch uvodi veštačku inteligenciju u aplikacije brže nego što je prvobitno planirano

„Poslednjih godina, Bosch je napravio dobar napredak u razvoju veštačke inteligencije u svojim odeljenjima i na svojim lokacijama širom sveta“, kaže Tanja Rukert. „Brzo i uspešno uvodimo veštačku inteligenciju u naše aplikacije. Dobro napredujemo.” Pre kraja ove godine, svi proizvodi i rešenja će ili sadržati veštačku inteligenciju ili biti razvijeni ili proizvedeni uz njenu pomoć. Kompanija je prvobitno postavila ovaj cilj za 2025. godinu, ali je sada na putu da ga ostvari dve godine ranije. Za ovakav napredak zaslužno je i više od 300 istraživača u oblasti veštačke inteligencije koji trenutno rade na razvoju novih metoda veštačke inteligencije. Postoji blizak kontakt između istraživanja i odeljenja po ovom pitanju. Pored toga, kompanija sprovodi prilagođenu politiku ljudskih resursa i obuke: 2019. godine pokrenut je program obuke AI pod vođstvom Bosch istraživanja. Do danas je 26.500 saradnika završilo ovaj program, koji uključuje formate obuke na tri različita nivoa za menadžere, inženjere i korisnike veštačke inteligencije. „Obuke igraju važnu ulogu u uvođenju AI ekspertize u sve oblasti kompanije“, kaže Tomas Krof, šef Bosch istraživanja. Bosch je takođe uspostavio snažna partnerstva sa vodećim svetskim institucijama, kao što je čuveni Univerzitet Carnegie Mellon u Sjedinjenim Američkim Državama, i tokom godina kontinuirano širi svoj portfolio patenata u oblasti veštačke inteligencije.

Milijarda u prodaji veštačke inteligencije

AI je već neko vreme pokretač napretka i rasta. Tractica predviđa da će globalna prodaja porasti na oko 31 milijardu dolara u 2025. Smatra se da su glavni razlozi veća produktivnost i efikasnost koju rešenja veštačke inteligencije omogućavaju. Tokom narednih nekoliko godina, Bosch takođe želi da njegova prodaja proizvoda sa veštačkom inteligencijom dostigne vrednost od jedne milijarde evra. „Smatramo da je veštačka inteligencija, u kombinaciji sa povezanošću proizvoda, ključna tehnologija i pokretač napretka u našem društvu. Naš primarni cilj je da AI bude od koristi ljudima“, kaže Rukert.

Bosch je fokusiran na industrijsku veštačku inteligenciju, drugim rečima, inteligentne algoritme kombinovane sa ekspertizom u domenu transporta, proizvodnje i pametnih zgrada. Kompanija primenjuje sopstvene snage u proizvodnji složenih, fizičkih objekata i kombinuje ih sa svojim dugogodišnjim iskustvom u oblasti veštačke inteligencije. Ovo je u suprotnosti sa američkim i kineskim IT kompanijama, koje koriste veštačku inteligenciju prvenstveno za izgradnju modela ljudi i njihovog ponašanja. Potencijalne primene rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji su mnogostruke: u proizvodnji čipova, na primer, AI pomaže u otkrivanju anomalija. Obrada slika zasnovana na veštačkoj inteligenciji omogućava automatizovanu optičku inspekciju vafera. Istovremeno, AI upravlja tokovima materijala kako bi se postiglo optimalno korišćenje mašina za proizvodnju vafera. Pametne kamere i senzori pomažu u otkrivanju požara u ranoj fazi, dok u automobilima, inteligentni pomoćni sistemi pomažu u sprečavanju nesreća.

Podelite ovo na:

Kontakt za medije

Aleksandra Savić
Korporativne komunikacije

Opšta pitanja o kompaniji Bosch

Više vesti