Pređi na glavni sadržaj
Bosch u Srbiji
Vesti

Prva generacija učenika dualnog obrazovanja, deset godina kasnije

Prva generacija učenika dualnog obrazovanja, deset godina kasnije

Pre tačno deset godina prva generacija učenika dualnog obrazovanja kročila je u našu fabriku u Pećincima, otvorenu 2013. godine. Tada smo kao pionir uvođenja ovog programa u Srbiju doneli najbolje prakse iz Nemačke, sa ciljem da omogućimo mladima da tokom svog obrazovanja primene teorijska znanja u praksi i steknu nove veštine i kompetencije.

Do sada smo uspešno realizovali program za 11 generacija i više od 100 učenika je uspešno završilo program u našoj fabrici. Njih 80 je svoju profesionalnu karijeru započelo baš kod nas, a većina njih je i danas deo Bosch tima.

Povodom decenije postojanja programa, pozvali smo četvoricu kolega, polaznika prve generacije učenika, da se vrate u školske klupe i prisete svojih prvih radnih dana u našoj kompaniji.

Kolega Nebojša Mijailović sa osmehom se osvrnuo na svoje početke i istakao da je odluka da se prijavi za naš program dualnog obrazovanja bila jedna od najboljih u njegovom životu. „Praktično znanje koje sam stekao izdvojilo me je od vršnjaka. Dok su se mnogi još uvek borili da pronađu posao u struci, meni su vrata kompanije Bosch već bila širom otvorena.“ Upravo to je bio cilj osnivača naše kompanije Roberta Boša, kada je davne 1913. godine pokrenuo ovaj program - da mlade osobe steknu teorijska i praktična znanja u realnom radnom okruženju i što lakše započnu profesionalne karijere.

Miloš Tatić kaže da je oduvek imao ambiciozne ciljeve i odmah na početku karijere sebi postavio visoke standarde. On se prisetio kako je započeo svoju karijeru kao kontrolor kvaliteta, gde je neprestano unapređivao svoja znanja. „Kada sam osetio da sam dostigao svoj maksimum, počeo sam da pratim interne oglase i prepoznao priliku za napredovanje. Sada radim kao programer u odeljenju kvaliteta, na poziciji o kojoj sam oduvek maštao“, ponosno je istakao Miloš.

Kada je reč o najvažnijim veštinama koje su stekli tokom ovog programa, kolega Nemanja Grubišić je izdvojio disciplinu, preciznost i dobro poznavanja standarda koji doprinose da radno mesto bude organizovanije i produktivnije. „Ove veštine sam poneo upravo sa programa dualnog obrazovanja i dan-danas ih primenjujem. Čvrsto verujem da su upravo one ključni faktori za dugoročnu održivost i zadovoljstvo na poslu.“

Ono na šta naša kompanija od samog početka stavlja fokus je i da učenicima, pored sticanja znanja i veština iz nastavnog plana i programa, pružimo priliku da se tokom vremena koje provedu kod nas razvijaju i kao ličnosti. Upravo to je kao jednu od najvećih vrednosti prepoznao i Miloš Balog, koji se danas nalazi na poziciji vođe smene u proizvodnji. Miloš se posebno dotakao novijih generacija i budućim polaznicima i onima koji razmišljaju da to budu poručio je sledeće: „Iskustvo u našoj fabrici je prilika koja se ne propušta! Mogućnosti za profesionalni i lični razvoj su ogromne i mnogi mladi danas imaju ispunjene karijere upravo zahvaljujući ovom iskustvu.“

Trenutna generacija programa dualnog obrazovanja broji 70 učenika koji se obrazuju za dva obrazovna profila - industrijski mehaničar, u saradnji sa tehničkom školom „Milenko Verkić Neša“ iz Pećinaca i tehničar mehatronike u saradnji sa istom tom školom, kao i sa školom „Politehnika“ – škola za nove tehnologije iz Beograda.

Podelite ovo na:

Kontakt za medije

Aleksandra Savić
Korporativne komunikacije

Opšta pitanja o kompaniji Bosch

Više vesti