Pređi na glavni sadržaj
Bosch u Srbiji
Vesti

Bosch mentori o svom iskustvu u programu „Karijera 4.0“

Bosch mentori o svom iskustvu u programu „Karijera 4.0“

Bosch u Srbiji se uvek rado priključuje inicijativama koje unapređuju obrazovanje mladih i zato smo se prošle godine pridružili programu mentorstva „Karijera 4.0“, koji srednjoškolce u našoj zemlji povezuje sa stručnjacima iz digitalnih kompanija koje posluju u Srbiji.

Iza programa stoje naši partneri iz Inicijative „Digitalna Srbija“, a dizajniran je tako da pomogne učenicima da donesu odluku o daljem obrazovanju i izboru karijere, kao i da bolje razumeju kako se teorijsko znanje primenjuje u poslovnom svetu.

Osmoro naših kolega koji su učestvovali u projektu podelili su svoje utiske o dinamičnom svetu mentorstva i svemu što im je on doneo.

Petar Đukanović, vodeći auditor sistema kvaliteta

Petar Đukanović, vodeći auditor sistema kvaliteta

- Iako mi je inicijalno delovalo izazovno da uklopim ideju mentorisanja u raspored koji imam, shvatio sam da je ovo retka prilika da se pojavim u životu neke mlade osobe, koja u ovom trenutku ne zna šta sada da radi i gde da ide, i da joj se nađem kako bih kroz razgovor i smernice doprineo lakšoj tranziciji ka svetu odraslih. Od tog trenutka uopšte nisam mario za svoj raspored, znao sam da ću za ovako važnu stvar naći vremena.

Sa mentijima sam razgovarao o svemu, počev od pripreme za fakultet, do boravka na istom, pa dalje o tome šta ih čeka posle studija. Dosta smo razgovarali i o rodnoj ravnopravnosti, u čemu sam posebno uživao.

Svim kolegama bih poručio da svoje znanje dele nesebično, jer ko zna – mozda baš vaš menti promeni svet!

Teodora Cepenjor, developer analitike

- Kao dete iz unutrašnjosti, smatram da su ovakvi programi odličan način da se deci koja nisu iz Beograda približe različite profesije, zanimanja i fakulteti. Takođe, mislim da je jako bitno u tom periodu imati osobu koja nije pristrasna i koja može iskreno da posavetuje i usmeri mladu osobu. I sama sam imala privilegiju da uz sebe imam odličnog mentora, pa bi mi bila čast da neko može za mene da kaže isto to.

Iako je primarna svrha projekta da se deca upoznaju sa zanimanjima, primećujem da sam i sama dosta naučila kroz saradnju sa njima. Unapredila sam svoj način komunikacije i pristup prema sagovorniku, što smatram da je bitno kako poslovno, tako i privatno.

Ono što me je najviše oduševilo je definitivno posvećenost i interesovanje dece koja su se prijavila. Već na prvom sastanku su potpuno nadmašili moja očekivanja.

Teodora Cepenjor, developer analitike

Miloš Spasić, rukovodilac grupe zadužene za baze podataka vozila i opreme

Miloš Spasić, rukovodilac grupe zadužene za baze podataka vozila i opreme

- Ono što me je odmah privuklo kod ovog projekta jeste mogućnost da radim sa mladim ljudima koji su ambiciozni, žele da uče i malo zavire u „poslovni život“.

Pored toga što sam se trudio da učenicima odgovorim na sva pitanja i pomognem im svojim savetima i smernicama, shvatio sam koliko su i oni meni pomogli u ličnom i profesionalnom razvoju. Razgovor sa njima mi je omogućio uvid u njihovo razmišljanje i stavove, što me je navelo da ih uporedim sa svojim ličnim, a neke čak i korigujem.

Mentiji su jako zadovoljni i siguran sam da ću mnoge od njih sutra zvati svojim kolegama.

Filip Novović, data inženjer

- U mom dosadašnjem obrazovanju i karijeri, na svakom koraku su mentori imali veliku ulogu, počev od nastavnice iz osnovne škole, pa do posebno posvećenih asistenata na fakultetu. Zahvaljući tome, oduvek volim deljenje znanja i rad sa motivisanim mladim ljudima.

Ono što je ovaj projekat posebno istaklo u mojim očima, jeste mogućnost da se na fleksibilan način mladima pokaže kako rad u industriji ne mora da bude neka velika nepoznanica rezervisana za odrasle. Ne mora da postoji taj prekidač gde si dete do kraja fakulteta i onda si odjednom odrastao.

Sad kad se osvrnem, mene lično je čitavo ovo iskustvo „poguralo“ da malo više idem na stranu kreativnosti i nekih finijih analogija sa realnim svetom, kako bi tehnički pojmovi bili razumljivi. Na neki način me je uloga mentora obogatila veštinom da kompleksne pojmove pojednostavim, a da ne pređem granicu banalizacije.

Filip Novović, data inženjer

Vesna Žunić, softverski inženjer

Vesna Žunić, softverski inženjer

- Ovaj projekat je za mene bila prilika za izlazak iz zone komfora i mog svakodnevnog posla. Takođe, dobila sam šansu da upoznam divne mlade ljude i buduće kolege, kao i druge mentore koji su dio projekta.

Posebno mi se dopalo što se program fokusirao na IT zajednicu i buduće stručnjake, ali i na prepoznavanje potreba mladih da se informišu o potencijalnim prilikama na najbolji mogući način, kao i važnosti momenta u kojem su takve informacije neophodne.

Entuzijazam, otvorenost i energija koje sam primijetila kod svojih mentija, za mene su zaokružili ovo iskustvo i motivisali me da i u budućnosti razmišljam o ovakvim inicijativama.

Dušan Jakšić, projektni menadžer

- Kroz ovo iskustvo sam želeo da čujem razmišljanje srednjoškolaca, da razumem kako gledaju svet oko sebe i trenutak u kom se kao društvo nalazimo. U bližoj budućnosti ću sigurno raditi sa tim mladim ljudima i verujem da će mi razumevanje njihove generacije doprineti boljoj i uspešnijoj saradnji kada do iste neminovno dođe.

Iako dolaze iz različih gradova i sredina u Srbiji, a nakon toliko nedelja i meseci provedenih zajedno, stečenog međusobnog poverenja i razumevanja, njihov dobrovoljni dolazak u Beograd, u posetu našoj kompaniji, bio je potvrda da smo uradili pravu stvar.

Nekima od njih proći će godine do završetka školovanja, ali će svi poneti iskustvo i uspomene sa ovog programa. Iskustvo za koje se iskreno nadam da će im bar delom pomoći da se orijentišu, kako sa nastavkom školovanja, tako i u odabiru buduće profesije. U bilo kom slučaju sam dobio obećanje da će me držati informisanog!

Dušan Jakšić, projektni menadžer

Natalija Cvetković, programer aplikacija za analizu podataka

Natalija Cvetković, programer aplikacija za analizu podataka

- Tokom ovog projekta sam imala priliku da istražujem i isprobam različite načine mentorisanja. Pružio mi je dosta izazova, ali i prilika za učenje i razvoj sopstvenih veština, poput načina za pripremu sastanka jer nisu sve teme svima podjednako bliske.

Sa učenicama sam razgovarala o brojnim temama - od priprema za fakultet, pa do tehnologija koje se trenutno koriste u određenim domenima, važnostima principa programiranja i metodologijama koje se koriste za razvoj softvera.

Najveći utisak mi je ostavila upravo ta zainteresovanost i odgovaranje na mnogobrojna pitanja. Prednost ovog programa je što nudi prilike za rast i razvoj kako mentijima, tako i mentorima. Bitno je samo da pokažete inicijativu i postavljate pitanja!

Aleksandra Radojković, ekspert za poslovnu analitiku - kvalitet

Aleksandra Radojković, ekspert za poslovnu analitiku - kvalitet

- Glavne vrednosti koje sam prepoznala kod ovog programa jesu umrežavanje i podsticanje saradnje i razmene ideja. Iskreno se nadam da će se mentiji sutra prepoznati u amfiteatrima fakulteta, da će znati koga da zovu kada imaju neko pitanje, ali i da će biti ti koji se javljaju na telefon da podele odgovor.

Pitanja mentija su bila šarenolika - od toga da li je GitHub obavezan u CV-ju za tehničke role, preko priprema za hakatone i takmičenja u rešavanju poslovnih studija slučaja, do večitih dilema sa kojima se većina nas susretala na početku karijere. Sva ova pitanja smo radoznalo ispitivali zajedno, a diskusija se naročito otvarala na temama koje su nam svima već bliske, poput prezentacionih veština.

Ovo iskustvo bih zaista poželela svakome i u skladu sa tim, svojim kolegama imam da poručim: Hajde da našim budućim koleginicama i kolegama pomognemo da sigurnije otvore vrata naših kancelarija i saznaju da iza kompjutera sede ljudi – sa svim onim što znaju i što ih i buni, i koji nisu tu da im odmognu nego da se nađu i pomognu!

Podelite ovo na:

Kontakt za medije

Aleksandra Savić
Korporativne komunikacije

Opšta pitanja o kompaniji Bosch

Više vesti