Pređi na glavni sadržaj
Bosch u Srbiji
Vesti

Tri tima iz Srbije u polufinalu Bosch Future Mobility Challenge takmičenja

Tri tima iz Srbije u polufinalu Bosch Future Mobility Challenge takmičenja

Bosch Future Mobility Challenge (BFMC) je međunarodno studentsko takmičenje pokrenuto 2017. godine, koje je fokusirano na sektor mobilnosti kroz razvijanje algoritama autonomne vožnje i povezivanja.

Takmičenje svake godine u Klužu u Rumuniji okuplja veliki broj studentskih timova koji imaju zadatak da razviju algoritme autonomne vožnje i povezivanja, kako bi upravljali vozilom kroz okruženje koje simulira minijaturni grad. Studenti rukuju vozilima koja su u razmeri 1/10 u odnosu na realna vozila, a opremljena su komponentama kao što su Raspberry Pi, mikrokontroleri, elektromotori, enkoderi.

Ovogodišnji Bosch Future Mobility Challenge je privukao čak 80 studentskih timova koji su proteklih šest meseci marljivo radili i prezentovali svoje projekte kroz nekoliko faza. Najuspešnija 24 tima su se plasirali u polufinale koje se održava u maju, a među njima se nalaze i tri tima iz Srbije. Oni su u prethodnim mesecima zajedno sa Bosch ekspertima i profesorima sa matičnih fakulteta timski radili na svojim projektima, a uskoro će umeće pokazati i u Klužu. Upoznajte ih!

DVision

Tim DVision čine studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ana Petrović i Mihajlo Krunić i student Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksa Ašanin, dok im je mentor student doktorskih studija i istraživač pripravnik na Mašinskom fakultetu, Miloš Mitrović.

DVision BFMC 2024

Pored BFMC takmičenja, oni su takođe i aktivni članovi Formula Student tima „Drumska strela“ u okviru kog učestvuju u izradi električnog trkačkog vozila. „S obzirom na to da su naša interesovanja već usmerena ka automobilskoj industriji, želeli smo da znanje koje imamo u tom polju proširimo i u pravcu autonomnih vozila i upravo je to bila motivacija za prijavu na BFMC takmičenje“, rekli su članovi DVision tima.

Kao oblast o kojoj su najviše naučili i u kojoj su napredovali tokom procesa izrade projekta izdvojili su kompjutersku viziju – oblast koja zahteva primenu različitih tehnika obrade slike i klasifikacije, koju je potrebno implementirati u realnom vremenu. Pored tehničkog usavršavanja, ističu i znanje koje su stekli o organizaciji i procesu rada na projektima ovog obima - od inicijalne ideje do konačne realizacije.

„Zahvalni smo na svoj podršci koju smo dobili od Mašinskog fakulteta, kao i svim savetima i pomoći od strane kompanije Bosch, a posebno na novčanoj pomoći za putovanje u Kluž. Veliki test je tek pred nama i daćemo sve od sebe da izvučemo svoj maksimum!“ poručio je DVision tim.

Strandbeest

Tim Strandbeest čine studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Viktor Živković, Miloš Stojko, Vukašin Pantić, Lazar Kovačević i Ilija Zubac. Pored toga što su vredni studenti, u trećoj godini im se javila želja da svoje znanje usmere i ka rešavanju konkretnih problema. „BMFC nam se izdvojio kao izazov sa već izgrađenom tradicijom, organizovan od strane kompanije-predvodnice u industriji koja pokriva višestruka specifična interesovanja svih naših članova, te je odluka da se prijavimo bila prirodna“, objasnili su članovi tima.

Stranbeest BFMC 2024

Smatraju da ih od ostalih timova izdvaja neverovatna upornost i tvrdoglavost da sve može da se uradi, posebno jer sam početak izrade projekta nije bio ni malo jednostavan. Start takmičenja poklopio se sa talasom fakultetskih obaveza koje su im oduzele puna dva meseca. Iako su po njihovom završetku maštali o odmoru, želja da daju sve od sebe je bila jača od toga i narednih dvadeset dana su proveli u prevazilaženju jedne po jedne prepreke. „Daleko od toga da smo bili efikasni u radu, ali do roka za predaju naš autić je bio spreman da ispuni sve zahteve koji su zadati u prekvalifikacijama. Istina, imao je naviku da nebo identifikuje kao pešački prelaz, ali to je samo učinilo ceo proces interesantnijim“, našalio se Strandbeest tim.

Kao najznačanije što im je učešće na BFMC-u donelo do sada, izdvojili su priliku da iskuse praktični rad, kao i mogućnost da prošire svoja interesovanja i preciznije odrede šta je to čemu žele da se posvete u budućoj karijeri.

„Za sad nemamo nikakva očekivanja od polufinala, fokus nam je na radu, pa koliko postignemo, postigli smo. Radujemo se putovanju u Rumuniju i ubeđeni smo da će biti uzbudljivo!“, poručili su za kraj članovi tima Stranbeest.

SCHOBot

Tim SCHObot čine studenti Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu Marija Golubović, Ana Mokan, Anđela Danilović i Miroslav Bogdanović, a mentor tima je Lenka Brestovački, asistent na katedri za Primenjenu elektroniku i prošlogodišnji učesnik takmičenja.

Deo tima je i prošle godine učestvovao u polufinalu Bosch Future Mobility Challenge, a pozitivno iskustvo je bilo dovoljan motivator za ponovnu prijavu. „Želeli smo da se ponovo oprobamo na takmičenju i prenesemo iskustvo i mlađim generacijama jer je BFMC izvrsna prilika da se znanja stečena na fakultetu primene na konkretnom problemu“, rekao je tim SCHOBot.

SCHOBot BFMC 2024

Tokom prošlogodišnjeg učešća, tim je stekao dragocena znanja o efikasnoj organizaciji i rasporedu zadataka unutar ekipe, kao i uvid u sam tok takmičenja. Posebno su istakli putovanje i boravak u Rumuniji zbog prilike da se upoznaju i razgovaraju sa članovima drugih ekipa i time dobiju dosta saveta i novih saznanja.

„Kada smo uzeli u obzir sve što smo naučili prošle godine, odlučili smo da sistem pravimo od nule, umesto da nadogradimo prošlogodišnji, i da na taj način uvedemo stvari za koje smo smatrali da bi mogle biti efikasnije od prethodnih“.

Poručili su da plasman u Rumuniji još uvek ne žele da predviđaju, ali da se veoma raduju onome što je sigurno – dobroj zabavi, novim poznanstvima i nezaboravnim uspomenama.

Pozivamo vas da ispratite polufinale i finale Bosch Future Mobility Challenge takmičenja i tako pružite podršku našim timovima, a one odvažne da se okušaju i kao takmičari u narednim sezonama!

Podelite ovo na:

Kontakt za medije

Aleksandra Savić
Korporativne komunikacije

Opšta pitanja o kompaniji Bosch

Više vesti